Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Iedereen Klassiek op zaterdag 30 april: De kleuren van de wind

Iedereen Klassiek op zaterdag 30 april: De kleuren van de windKlassieke muziek

In het eerste uur kan u o.a. luisteren naar de Orfeo's van Sartorio en Monteverdi, het tweede uur is bijna helemaal gewijd aan de Gran Partita van Mozart, zijn Serenade nr. 10 voor blazers.
Hoes van het album Gran Partita van de Royal Academy of Music Soloists

Hoes van het album Gran Partita van de Royal Academy of Music Soloists

“This was no composition by a performing monkey. This was a music I'd never heard. Filled with such longing, such unfulfillable longing. It seemed to me dat I was hearing the voice of God."

Deze woorden spreekt Antonio Salieri uit in een sleutelscène in de film Amadeus uit 1984. Hij ontmoet Mozart voor het eerst tijdens een uitvoering van diens tiende serenade voor blazers, de Gran Partita, en is als van de hand Gods geslagen door de schoonheid van de lyrische hobopartij in het derde deel.

Of het echt zo gebeurde kunnen we serieus betwijfelen, maar de beschrijving van Salieri slaat de nagel op de kop. 

Deze serenade staat mijlenver van de lichte achtergrondmuziek die onder dezelfde titel ten gehore werd gebracht op tuinfeesten. Dit is muziek om groots mee uit te pakken. Mozart schreef deze compositie waarschijnlijk rond 1781 en breidde het standaard blaasensemble uit tot een bezetting van twaalf blazers en een contrabas. Deze serenade telt geen vijf delen, zoals toen gebruikelijk, maar zeven. Mozart schildert met het volledige kleurenpalet van zijn blazers en laat de rijkdom aan klank en emotie van elk instrument schitteren. Het resultaat is zo indrukwekkend dat een onbekende de woorden 'Gran Partita' op het manuscript schrijft. 

Anton Stadler, beroemd klarinettist en goede vriend van Mozart, voerde in 1784 enkele delen uit in het Burgtheater in Wenen, en het publiek is sindsdien blijvend in de ban van de Gran Partita. Het is een van de hoekstenen van het repertoire voor blaasensembles.

Bezetting

2 hobo's, 2 klarinetten, 2 bassethoorns, 4 hoorns, 2 fagotten en 1 contrabas

Opbouw

1. Largo - Molto allegro

2. Menuetto & Trio 1, 2

3. Adagio

4. Menuetto & Trio 1, 2. Allegretto

5. Romance. Adagio - Allegretto

6. Thema met 6 variaties. Andante

7. Finale. Molto allegro

De opname

Het Royal Academy of Music Soloists Ensemble, onder leiding van Trevor Pinnock, in een gloednieuwe opname. (Linn Records 516)

Al even gloednieuw en heel interessant is de opname van Quatuor Dialogues en Ewald Demeyere. Zij spelen een arrangement van de Gran Partita voor hobo, strijktrio en pianoforte, geschreven in 1805 door Christian Friedrich Gottlieb Schwencke. Hij was Stadtkantor en Muziekdirecteur in Hamburg en een groot bewonderaar van Mozart. 

De eerste opname laten we horen tijdens de uitzending, de tweede komt na de uitzending in onze nieuwe Iedereen Klassiek-lijst op Spotify.

 

Antonio Salieri beschrijft het adagio uit de Gran Partita in een scène uit de film Amadeus

Iedereen Klassiek

Loopt u soms verloren in de wijde wereld van de klassieke muziek of bent u wel geïnteresseerd maar weet u niet waar te beginnen? Of walst u gewoon graag door de kamer op dat ene onovertroffen ballet? Dan is Iedereen Klassiek voor u geknipt. Maar ook wie verbluffende ontdekkingen wil doen in het minder bekende repertoire moet zeker luisteren. Iedereen welkom in Iedereen Klassiek!

Presentatie: Tom Verheyden

Samenstelling: Greet Van 't veld

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via iedereenklassiek@klara.be

Elke zondag, telkens van 14 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.