Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wie verdient de Klara 'Iedereen Klassiek'-prijs 2016?

Wie verdient de Klara 'Iedereen Klassiek'-prijs 2016?Klassieke muziek

Geef uw stem aan één van de drie genomineerde initiatieven.
Foto opMaat van deFilharmonie - winnaar van vorig jaar

Foto opMaat van deFilharmonie - winnaar van vorig jaar

Welke man, vrouw, groep of vereniging doet de passie voor klassieke muziek oplaaien in zijn buurt?
Welke man, vrouw, groep of vereniging weet moeilijk te bereiken doelgroepen in contact te brengen met klassieke muziek?
Welke man, vrouw praat zo bevlogen en toegankelijk over klassieke muziek dat iedereen aan zijn/haar lippen hangt?

Er zijn er wel wat. Missionarissen van de klassieke muziek die meestal belangeloos hun passie volgen. Ze verdienen onze appreciatie.

Dit zijn de genomineerden van 2016:

1. Acoustic Power

Concertgebouw Brugge laat jongeren van de derde graad secundair onderwijs in West-Vlaanderen met een workshop en een concert proeven van het eigenzinnige, het originele en de power van klassieke muziek. In 2016 schreven méér dan 2000 jongeren zich hiervoor in. ‘Tegenwoordig luisteren wij allemaal naar luide muziek, niets is nog echt gespeeld…’ ‘Acoustic Power zet je aan om anders te denken over klassieke muziek en het meer te waarderen’…‘Vooroordelen vallen weg wanneer een klassiek ensemble de klas binnenstapt’… Het project bestaat nog maar sinds 2016 en viel al twee keer in de prijzen.

http://www.concertgebouw.be/nl/sub/acousticpower

2. Escapades

Is één van de drie ‘Music Projects For Brussels', een vzw die nieuwe formats voor klassieke muziek ontwikkelt met als ultieme doel het terugvinden van de maatschappelijke relevantie van klassieke muziek. Escapades is een concertreeks, georganiseerd door en voor een kwetsbaar publiek ter bevordering van hun sociale re-integratie. Escapades brengt het beste van de muziekscène op plaatsen waar je ze niet verwacht: gevangenissen, werkplaatsen, onthaalhuizen, centra voor psycho-sociale rehabilitatie….

www.mpfb.org

3. Marc Erkens

Je hebt van die mensen wiens bevlogenheid en enthousiasme meteen effect hebben op de luisteraars. Marc Erkens is zo iemand. Hij mag dan wel Opleidingshoofd Muziek op de Leuvense campus Lemmens van de LUCA School of Arts zijn, zijn hart ligt bij het vertellen over muziek: onderhoudend, helder, historisch en muzikaal onderlegd. Liefst gedemonstreerd aan de piano. Want hij is ook een volleerd pianist. Na zijn opmerkelijke passage in ‘Culture Club’ op Canvas (2016) met zijn beschouwingen rond de taal van klassieke muziek, werd hij meteen opgemerkt. In een een HUMO-interview zegt hij: ‘Je moet weten: op mijn 20ste stond ik voor klassen vol pubers, en werd ik aanvankelijk uitgelachen toen ik opdraafde met een goedbedoelde sonate van Ludwig van Beethoven. Ik ben toen gaan nadenken over hoe ik mijn materiaal kon verkopen aan die gasten, en die bevlogenheid ben ik nooit meer kwijtgeraakt. Ik ben blij dat m’n enthousiasme aanstekelijk werkt: er kunnen nooit genoeg muziekambassadeurs zijn.’

Stemmen kan van 09 tot 20 januari. De prijs wordt uitgereikt op Klara in de Singel op zaterdag 28 januari 2017.