Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
IedereenKwist, de weekendquiz van Klara

IedereenKwist, de weekendquiz van KlaraKlassieke muziek

Speel wekelijks mee met 'IedereenKwist', de weekendquiz van Klara en maak kans op het boek + 10 cd’s 'Iedereen Klassiek - deel 1' (ter waarde van 50 euro). De quiz gaat er even tussenuit tijdens de zomer. Graag tot in september!
Iedereen Klassiek Boek + 10-delige cd-box

Iedereen Klassiek Boek + 10-delige cd-box

Correct antwoord op de wedstrijdvraag van vorige week:

In 1932 componeerde de componist uit vraag 1 voor het eerst filmmuziek. Hij hoopte zich zo tot een breder publiek te kunnen richten en zo ook naar zijn vaderland terug te keren. De film was gebaseerd op een satirisch verhaal van Joeri Tynjanov. In tegenstelling tot de held uit vraag 2 bestond deze man enkel op papier. En dit is heel letterlijk te nemen. Graag de titel van de vijfdelige suite die de componist er meteen van maakte.

Luitenant Kije.
De film gaat over het leven van Poroetsjik Kije die door een administratieve vergissing enkel op papier bestaat en toch een eigen leven ging leiden. Hij huwt, krijgt een zoon, wordt gestraft, naar Siberië gestuurd en teruggehaald, wordt kolonel en krijgt tot slot nog een staatsbegrafenis. Het was een vrolijke aanklacht op de zwakheden van Paul I, Russische tsaar van 1769 tot 1801. De film werd vrijwel meteen verboden door het toenmalige Sovjetregime.

Winnaar vorige week:

Marie-Rose Roels uit Overmere

 

Sander De Keere
Sander De Keere

Iedereen Klassiek

Loopt u soms verloren in de wijde wereld van de klassieke muziek of bent u wel geïnteresseerd maar weet u niet waar te beginnen? Of walst u gewoon graag door de kamer op dat ene onovertroffen ballet? Dan is Iedereen Klassiek voor u geknipt. Maar ook wie verbluffende ontdekkingen wil doen in het minder bekende repertoire moet zeker luisteren. Iedereen welkom in Iedereen Klassiek!

Presentatie: Tom Verheyden

Samenstelling: Greet Van 't veld

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via iedereenklassiek@klara.be

Elke zondag, telkens van 14 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.