Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister 'Iets met Bach'

Herbeluister 'Iets met Bach'Klassieke muziek

'Bach is God', las contratenor Andreas Scholl geblokletterd op een of andere muur. Wat hij voelt voor de muziek van Bach, komt aardig in de buurt. ‘Bach is diepte, intellect, ziel en emotie tegelijk. Bijna onbereikbaar’. Hij heeft iets met Bach, zoals vele anderen met hem.

Campagnebeeld 'Iets met Bach'

Bart Stouten bijvoorbeeld. Hij schreef recent een boek over Bach: ‘Over Bach’, een essay opgevat als ‘een speelse wandeling door leven en werk van de grootste componist aller tijden maar ook een sprankelende reflectie op het leven zelf.’ Een mooie aanleiding om zowel de instapper als de doorwinterde luisteraar, de Bachkenner als de Bachleek een aangenaam muzikaal eindjaar geven. Een keuze van onze luisteraars overigens.

Wat maakt dat J.S. Bach (1685-1750) zo’n aantrekkingskracht heeft? Is het de diepgang van zijn muziek? Of zijn componeerstijl die nooit gratuit of vrijblijvend is? Is het de architectuur van zijn muziek? Of de combinatie van dat alles?

Klara zocht het voor u uit in een 5-daagse tussen kerst en nieuwjaar, van woensdag 27 december tot zondag 31 december, van 7u ’s morgen tot middernacht. En al die afleveringen kan u ondertussen herbeluisteren! Dat kan heel eenvoudig via de Klara-app ofwel klikt u hieronder op de herbeluister-link per programmablok.

Enkele invalshoeken

7u - 10u met Sieglinde Michiel

Bach voor beginners. Hoe beginnen aan Bach? Bach is niet voor iedereen evident. Sommigen vinden de muziek te complex. Organist, klavecinist Bart Rodyns zet zich aan het klavier en geeft tekst en uitleg bij begrippen als fuga, passie, koraal, polyfonie en basso continuo.

Klik hier om te herbeluisteren

10u - 13u met Bart Stouten

Mijn Bach. Bart Stouten is een grote Bachfan. Hij schreef een essay over zijn visie op en zijn leven met Bach. Wat heeft hij in zijn zoektocht daar naartoe ontdekt? Waar zitten de blinde vlekken? Hij had het genoegen zijn grote held dirigent, Bachkenner par excellence, John Eliot Gardiner te mogen interviewen. Wat betekent Bach verder voor Andreas Scholl, Peter Van Heyghen, Marcel Ponseele, Lionel Meunier en Viviane Spanoghe?

Klik hier om te herbeluisteren

13u - 17u met Mark Janssens

Stemmen over Bach. Een Bach-autoriteit naast een jonge Bachvertolker. Mark Janssens legt hen enkele thema’s voor, hij laat hen ook reageren ook op stellingen van andere grote Bachvertolkers zoals: Philippe Herreweghe, J.E. Gardiner, Andreas Scholl, René Jacobs, Nico Van der Meel. Ze beantwoorden vragen van luisteraars.

Klik hier om te herbeluisteren

Gasten zijn:

27/12 - Sigiswald Kuijken en de broers organist Wouter en instrumentenbouwer Stijn De Koninck
28/12 - Organist en muziekvorser Kees van Houten (NL) (1) en fluitist Jan Van den Borre
29/ 12 - Organist en muziekvorser Kees van Houten (NL) (2), dirigent Philippe Herreweghe en organist, blokfluitist Dimos de Beun
30/12 - Sopranen Johanette Zomer (NL) en Lieselot De Wilde, Griet De Geyter, Claire Wilkinson
31/ 12 - Dirigenten Ton Koopman (NL) en Bart Naessens, Bart Vanreyn

17u - 20u met Sander de Keere

Inspired by Bach. Bach als inspiratiebron. Muziek structureel beïnvloed door Bach. Maar ook arrangementen. W.A. Mozart, Ignaz Moscheles, Heitor Villa-Lobos, Sofia Goebaidoelina, Igor Stravinsky, Norgard, Busoni, Nystedt, Max Reger, Mendelssohn en vele anderen

Met elke dag een getuigenis van een ‘averechtse’ Bachinterpreet die antwoord geeft op de vraag: ‘Wat heeft u geleerd van Bach?’ 

27/12: Eric Sleichim Blindman - 32 Foot! The organ of Bach
28/12: Philippe Thuriot: Bach, Goldbergvariaties
29/12: Het Collectief en Thomas Dieltjens- Bach, Das Musikalishes Opfer
30/12: Koen Platinck, Bach, Inventies op marimbafoon
31/12: Joris Verdin ea. - Bach, Kunst der Fuge

Klik hier om te herbeluisteren

20u - 23u met Katelijne Boon

Bach Compleet. Letterlijk te nemen: heel de Bachfamilie én Bach integrales. Katelijne praat elk eerste uur met Albert Edelman over de familie van Bach: Nonkels, neven, echtgenotes, maar vooral zijn zonen.

27/12 – De boom van Bach
28/12 – Wilhelm Friedemann Bach oudste zoon van J.S. en M.B.
29/12 – Johann Christoph Friedrich Bach zoon van J.S. en A.M., Bückeburg
30/12 – Carl Philipp Emanuel Bach tweede overlevende zoon van J.S. en M.B.
31/12 Johann Christian Bach jongste overlevende zoon van J.S. en A.M.

21-23u Een gevarieerd programma van twee uur met volledige werken, opgehangen aan de grote Bachvertolkers (samenstelling Bart Tijskens)

27/12: John Eliot Gardiner - Sigiswald Kuijken 
28/12: Gustav Leonhardt - Philippe Herreweghe
29/12: Nikolaus Harnoncourt - Glenn Gould
30/12: Masaaki Suzuki - Andras Schiff
31/12: Ton Koopman - Murray Perahia

Klik hier om te herbeluisteren

23u - 24u Non-stop Bach 

Klik hier om te herbeluisteren

Iets Met Bach, ook te herbeluisteren via de Klara-app.

Iets met Bach (07 - 10)

Hoe begin je aan Bach? Want Bach is niet voor iedereen evident. Met welke werken begin je? En hoe zit het met 'de Bachfans'? Wie zijn ze? Wat verzamelen ze? En we willen ook weten: wat is uw Bachontdekking geweest? Wat is uw Bachmoment?

Presentatie: Sieglinde Michiel

Samenstelling: Els Van Hoof

Contact: bach@klara.be

Iets met Bach (10 - 13)

Presentatie: Bart Stouten

Samenstelling: Greet Van 't veld

Contact: bach@klara.be

Iets met Bach (13 - 17)

Tussen 13 en 17u ontvangt Mark Janssens in ‘Iets met Bach’ 5 dagen op rij artiesten en specialisten om te praten over Bach, de mens, z’n muziek, z’n vragen, waarheden en mysteries. De gasten komen uit Vlaanderen en Nederland, en zijn al een heel leven bezig met Bach of beklimmen nog volop de berg die Bach toch is. Enkele namen: Sigiswald Kuijken, Johannette Zomer, Kees van Houten, Andreas Scholl, Ton Koopman, …

Presentatie: Mark Janssen

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: bach@klara.be

Iets met Bach (17 - 20)

Bach als inspiratiebron.

Presentatie: Sander De Keere

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: bach@klara.be

Iets met Bach (20 - 23)

Bach Compleet ...

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Albert Edelman - Bart Tijskens

Contact: bach@klara.be

Iets met Bach (23 - 24)

Samenstelling: Paul De Smet

Contact: bach@klara.be