Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Iggy Pop en Bill Laswell komen - apart én samen - naar Jazz Middelheim

Iggy Pop en Bill Laswell komen - apart én samen - naar Jazz MiddelheimJazz

'Iggy Pop op een jazzfestival?!', horen we sommigen nu al mopperen. Ja! Ooit gevraagd naar wie hij graag in het voorprogramma van The Stooges wou zien staan, antwoordde de punklegende Sun Ra. (En zo geschiedde.) En twee jaar geleden blikte hij het erg knappe jazzalbum Loneliness Road in met pianist Jamie Saft, bassist Steve Swallow en drummer Bobby Previte. Om maar te zeggen: Iggy Pop heeft iets met jazz.
© VRT rr

Iggy Pop en Bill Laswell komen - apart én samen - naar Jazz Middelheim

Meer nog: zijn recentste album heet Free, en laat jazz toevallig ook net dát zijn – vrij! De plaat werd bovendien vrijwel volledig neergepend door de Amerikaanse jazztrompettist Leron Thomas, en het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone verbaasde zich – op een positieve manier – over de jazzy blazers en “Sinatra-style crooning” op het album.

Maar Iggy Pop zal op Jazz Middelheim niet enkel nummers uit Free brengen. Verwacht je daarnaast ook aan onversneden versies van klassiekers als ‘I Wanna Be Your Dog’, ‘The Passenger’ en ‘Lust for Life’!

Als kers op de taart treedt Iggy Pop volgende zomer op Jazz Middelheim eerder op de dag ook aan met de Amerikaanse bassist Bill Laswell, die in 1988 het album Instinct producete van de Godfather of Punk. Want als hij de afgelopen vier decennia even zelf geen muziek maakte – zowel solo als met Brian Eno, John Zorn en Ryuichi Sakamoto – zat Laswell aan de knoppen van platen van onder meer Laurie Anderson, Herbie Hancock, Afrika Bambaataa en Iggy Pop.

Ook als muzikant grossierde Bill Laswell al die jaren vrolijk in de meest uiteenlopende genres: van jazz over hiphop naar funk en zelfs dub, reggae en drum & bass. Dat laatste deed hij intussen al een paar keer met zijn band Method of Defiance, en hij riep er in het verleden niet alleen de hulp van verschillende toonaangevende drum & bass-acts voor in, maar ook van jazziconen als Pharoah Sanders, Herbie Hancock en Wayne Shorter.

En volgende zomer op Jazz Middelheim ook van Iggy Pop, want de punklegende staat er als special guest op het podium met Bill Laswells Method of Defiance!

Iggy Pop én Bill Laswell presents Method of Defiance with special guest Iggy Pop staan op 14 augustus op Jazz Middelheim, in samenwerking met de stad Antwerpen en Klara. De ticketverkoop start vrijdag 20 december om 9u via jazzmiddelheim.be.

Praktische info

Jazz Middelheim
13-16 augustus 2020
Park Den Brandt, Antwerpen
Info & tickets: www.jazzmiddelheim.be

  • Vrijdag 14 augustus 2020

Main stage
Iggy Pop
Bill Laswell presents Method Of Defiance with Iggy Pop

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Late Night Jazz

Uw wekelijkse update rond jazz actua, nieuwe releases, interessante concerten en verrassende vondsten. Lies Steppe verkent voor u de wereld van de jazz en omstreken.

Presentatie: Lies Steppe - Tine De Donder

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via jazz@klara.be

Elke maandag van 22 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Jazz Middelheim 2020

Jazz Middelheim vindt in 2020 plaats van 18 tot en met 27 september in het Antwerpse Park Den Brandt. En uiteraard is Klara ook van de partij.

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via jazzmiddelheim@klara.be

Foto © Bruno Bollaert