Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Igor Levit – Encounter: verfijnd, poëtisch, evenwichtig

Igor Levit – Encounter: verfijnd, poëtisch, evenwichtigKlassieke muziek, CD

Op vrijdag 11 september verschijnt bij Sony classical de nieuwe (dubbel)cd van de 33-jarige Duits-Russische pianist Igor Levit, een van de boeiendste muzikanten van het ogenblik. Al meteen diezelfde dag zetten wij bij Klara deze bijzondere uitgave in de kijker. (Bart Tijskens)

Igor Levit – Encounter

Wie?

De 33-jarige Duits-Russische pianist Igor Levit. die zich de voorbije jaren met veel succes en gedrevenheid toelegde op de muziek van Bach, Beethoven en Liszt. Levit is ook bijzonder actief op sociale media, waar hij elke zowat elke vorm van sociaal onrecht aanklaagt.

Wat?

Encounter is een erg persoonlijk album, ontstaan in volle coronacrisis, uit een grote behoefte aan ontmoetingen en verbondenheid. 

Voor Igor Levit was de gedwongen isolatie sinds half maart dikwijls erg moeilijk. Maar als kunstenaar heeft hij zich nog nooit zo vrij gevoeld. Zeker op de dagen waarop hij bijna onvoorbereid via een livestream, huiskamerconcerten uitvoerde.

Voor hem heeft zo de volledige afwezigheid van concertroutine zeker ook positieve kanten. En dat alles straalt ook af op zijn nieuwe cd Encounter.

Waarom moet u dit horen?

Het programma bevat zelden uitgevoerde arrangementen van koralen van Bach en Brahms door Ferruccio Busoni en Max Reger, maar ook Palais de Mari, het laatste pianowerk van de Amerikaanse pianist Morton Feldman. Een ernstig programma dus, maar in de handen van Igor Levit blijft alles verfijnd, poëtisch, evenwichtig en toegankelijk klinken.

Praktisch?

Uitvoerder: Igor Levit

Titel: Encounter

Label: Sony Classical

Referentienummer: 19439786572

Beluister

Bart Tijskens over de cd 'Encounter' van Igor Levit