Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Igor Levit speelt 20 uur durend stuk van Satie

Igor Levit speelt 20 uur durend stuk van SatieKlassieke muziek

De deuren van concertzalen over de hele wereld blijven vooralsnog voor het grote publiek gesloten waardoor veel musici in de financiële problemen komen. Speciaal voor hen speelt pianovirtuoos Igor Levit 'Vexations' van Erik Satie, een compositie van wel 20 uur.
© AFP

Igor Levit en de 840 pagina's tellende compositie

“I’ll be back” schreef de Duits-Russische pianist Igor Levit aflopen week toen hij aankondigde te stoppen met zijn online huiskamerconcerten. Maar dat hij alweer terug kwam binnen vijf dagen had niemand zien aankomen. Afgelopen weekend speelde Levit namelijk Erik Saties 20 uur durende stuk 'Vexations'.

De pianist speelde dit bijzondere stuk voor al zijn collega’s over de hele wereld. Door de coronacrisis moeten musici hun lessen en concerten afzeggen en kunnen dus wel een hart onder de riem te gebruikten. En om dat statement nog eens extra kracht bij te zetten veilde Levit de 840 pagina’s tellende bladmuziek.

Via Twitter laat Levit weten dat een concert van 20 uur voor hem niet aanvoelt als een marteling, zoals de titel suggereert. Hij omschrijft Vexations liever als een "toevluchtsoord van stilte en nederigheid"

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.