Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Igor Markevitch - classic archive

Igor Markevitch - classic archiveBlijf verwonderd!

Uitvoerders: Orchestre National de l'ORTF o.l.v. Igor Markevitch (1968, 1963, 1967). New Philharmonia Orchestra o.l.v. Igor Stravinsky (1965) Label: EMI classics 4901109
Igor Markevitch - classic archive

Igor Markevitch - classic archive

Programma: Richard Wagner: Ouverture Tannhaüser; Prelude en Liebestod uit "Tristan und Isolde" (1968). Dmitri Shostakovich: symfonie nr. 1, op. 10 (1963); Igor Stravinsky: Psalmensymfonie (1967); De Vuurvogel (1965).

Igor Markevitch (1912 - 1983) begon zijn carrière als pianist en componist, maar werd na WO II vooral beroemd als dirigent. De allures van een 'ster' heeft hij nooit gezocht, maar voor fijnproevers is hij nog altijd een begrip: Markevitch genereerde dikwijls vertolkingen die op een dwingend-strakke manier streefden naar 'exactitude' en binnen die strenge beheersing toch gloeiden van intensiteit. Op deze dvd kan je Markevitch zien tijdens drie opnames met het Ochestre National de l'ORTF. Muziek van Wagner tijdens het festival van Besançon 1963, een wat scherpe mono-opname, maar vooral boeiend omwille van de heel geladen spanningsbogen die Markevitch letterlijk 'dirigeert'. Eenzelfde gevoel voor richting bij de eerste symfonie van Shostakovich, een mooi geregisseerde studio-opname uit 1965, zonder publiek, met een heel presente en goed gedifferentieerde monoklank. Dat heeft zeker ook te maken met de meesterlijke afweging van instrumentengroepen, de symfonisch transpararantie die Markevitch na aan het hart lag. Heel mooi om te zien hoe hij met de rechterarm een onvermijdelijke basispuls vastlegt, en met de linkerhand levendige accenten en nuances uitlokt en boetseert. Het gelaat is van een fascinerende ernst: alleen de muziek in tijd en ruimte telt. De studio-opname van Stravinsky's Psalmensymfonie (1967) heeft dezelfde kwaliteiten, maar de opnameklank is minder aangenaam, en het Franse omroepkoor beantwoordt niet aan de normen die we intussen gewoon zijn. Als bonus bij deze dvd een BBC-opname van het laatste concert dat Igor Stravinsky dirigeerde in 1965: de orkestsuite naar het ballet De Vuurvogel. Die concerten werden voorbereid door zijn assistent Robert Craft, maar het hééft iets als de 83-jarige componist zelf, met kleine bewegingen en vinnige ogen, de partituur dirigeert die hij een halve eeuw tevoren schreef.

Karel Nijs

Klara's oordeel