Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Igor Stravinsky - Muziek voor viool vol.1 - Ilya Gringolts - Peter Laul

Igor Stravinsky - Muziek voor viool vol.1 - Ilya Gringolts - Peter LaulKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Ilya Gringolts, viool; Peter Laul, piano. Label: BIS 2245.
Hoes van de Stravinsky-cd van violist Ilya Gringolts

Ilya Gringolts in het eerste volume van demuziek voor viool en piano van Stravinsky

Programma: Stukken uit De vuurvogel, Mavra, Petroesjka, Le rossignol – Suite voor viool en piano (uit Pulcinella) – Duo concertant – La Marseillaise.

Deze nieuwe BIS-cd bevat werken voor viool en piano van Igor Stravinsky, een componist die aanvankelijk helemaal niet hield van de combinatie van piano en strijkers, en die ook vond dat het geluid van strijkers te nadrukkelijk was en te veel leek op de menselijke stem! Die opvattingen veranderden voorgoed toen Stravinsky in 1930 de in Polen geboren, Amerikaanse violist Samuel Dushkin ontmoette. Dat was een violist naar zijn hart: intelligent, cultureel onderlegd, en vooral wars van elk sterrendom.


En dus zette Stravinsky zich aan het arrangeren van zijn eigen muziek, en dan vooral van delen uit zijn beroemde balletten, stukken die door hun melodische en ritmische kwaliteiten bijzonder geschikt waren om te bewerken voor viool en piano. Zo krijg je hier deeltjes uit de balletten De vuurvogel en Petroeskja, maar ook uit de opera’s Mavra en Le rossignol. Pastorale, waarmee deze cd fraai opent, was oorspronkelijk een vocalise, een woordloos lied. De langere suite uit het ballet Pulcinella, gebaseerd op de muziek van Pergolesi en enkele minder bekende van zijn tijdgenoten, vind wel vaker terug op cd en zelfs in de concertzaal. Het enige originele werk van Stravinsky voor viool en piano is het vijfdelige Duo concertant uit 1932, waarvoor de componist inspiratie haalde uit oude pastorale poëzie.


Uitvoerders hier zijn twee uitstekende Russische muzikanten. De 35-jarige violist Ilya Gringolts (die o.a. nog studeerde bij Itzhak Perlman) speelt met bijzonder verfijnde, zangerige toon en een rijk kleurenpalet, en hij combineert passie met een glasheldere articulatie. Hij is bijzonder succesvol in het scheppen van de juiste sfeer, en hij kent de originele werken duidelijk erg goed.


De rol van zijn partner Peter Laul is in deze muziek van even groot belang: hij is een attent begeleider, die met grote precisie de dynamische nuances in het spel van Gringolts volgt. In de snellere delen is hij de stuwende ritmische kracht.


Voor de volledigheid en voor de liefhebbers: in 2008 richtte Ilya Gringolts ook het Gringolts Quartet op, en met dit ensemble maakte hij zopas, ook bij BIS, een schitterende opname van de strijkkwartetten 2 en 4 van Arnold Schönberg.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel