Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Ik speel muziek zoals ik het wil, en niet zoals de gitaar het wilt!"

"Ik speel muziek zoals ik het wil, en niet zoals de gitaar het wilt!"Klassieke muziek

Een uitspraak van de Spaanse gitarist Narciso Yepes die in 1997 overleed. Hij introduceerde een nieuwe gitaar die hij zelf had bedacht en ontworpen, samen met een innovatieve gitaarbouwer. Bij Deutsche Grammophon verschenen nu alle concerto-opnames van Yepes in één doosje van 5 cd's.
Foto van de piepjonge gitarist Narciso Yepes

gitarist Narciso Yepes

Narciso Yepes was een fenomeen op de gitaar. Een pure muzikant en een nieuwsgierige onderzoeker. Zo snuisterde hij graag in vergeten manuscripten uit de 16de en 17de eeuw, en ontdekte heel wat stukken voor luit en gitaar. Yepes was ook de eerste muzikant die alle luitmuziek van Bach op een barokluit opnam.

De man kreeg heel wat onderscheidingen en eretekens, onder andere van de Spaanse koning. Hij was ook eredoctor aan de universiteit van Murcia.

In de jaren '80 vormde Yepes een trio met zijn zoon Ignacio op fluit en dansende dochter Ana. Na 1993 trad Yepes nog maar zelden op omdat hij leed aan een immuniteitsaandoening. Hij gaf z'n laatste concert op 1 maart 1996 in Santander. Een jaar later stierf hij in Murcia. Narciso Yepes werd 69 jaar. 

Ontdek Narciso Yepes in Maestro op 7, 8 en 9 maart! 

Yepes speelt Bach en Rodrigo

Narciso Yepes in vol ornaat! Hij ontvangt een eredoctoraat in Murcia.
Narciso Yepes krijgt een eredoctoraat aan de universiteit van Murcia

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.