Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Il delirio della passione met Anna Lucia Richter: een verrassende Monteverdi

Il delirio della passione met Anna Lucia Richter: een verrassende MonteverdiKlassieke muziek, CD

© PentaTone

Il delirio della passone. Monteverdi. Anna Lucia Richter. Luca Pianca. Ensemble Claudiana

Wie?

De Duitse sopraan Anna Lucia Richter vond in luitist Luca Pianca en zijn Ensemble Claudiana de perfecte partner voor deze biezondere opname. 

Wat?

Vertrouwd Monteverdi-repertoire in toch alweer een nieuw jasje: fragmenten uit opera's (Dal mio Permesso amata uit L'Orfeo; en ja Pur ti miro uit l'Incoronazione di Poppea), maar ook madrigalen (Zefiro torna, Lamento della Ninfa) en religieus werk (Confitebor tibi, Domine).

Waarom?

Deze muziek ligt Anna Lucia Richter nauw aan het hart en ze geeft zich helemaal over aan de emotie en expressie in de teksten. Elk nummer pakt ze specifiek aan in functie van de inhoud. Anna Lucia klinkt verliefd, droevig, woedend, een beetje gek... maar altijd virtuoos met haar heldere, wendbare sopraanstem. Om een zo perfect mogelijke dictie van het Italiaans te bereiken, oefende ze intensief met een taalcoach.

Anna Lucia Richter, luitist Luca Pianca en zijn Ensemble Claudiana inspireren mekaar. Ze geven mekaar ruimte waardoor ze soms spontaan lijken te improviseren. Dit geeft de opname een opvallende impuls, samen met levendige tempi en de toevoeging van enkele opvallende instrumenten (zink, percussie). Hierdoor is de begeleiding opvallend aanwezig - een bewuste keuze van Luca Pianca die ook enkele instrumentale tussenspelen toevoegde. Tenslotte nog een dikke pluim voor de zangers die een prachtige match vormen met mekaar én met Anna Lucia. 

Dit is een verrassende cd - meteen ook de laatste opname van Anna Lucia Richter als sopraan. Zij heeft intussen beslist om haar carrière verder te zetten als mezzosopraan.

Els Van Hoof

Praktisch?

Uitvoerders: Anna Lucia Richter, Ensemble Claudiana o.l.v. Luca Pianca

Titel: Il delirio della passione

Label: PentaTone

Catalogusnummer: PTC-5186845

 

Els Van Hoof over Il delirio della passione met Anna Lucia Richter