Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Il Gardellino floreert!

Il Gardellino floreert!Klassieke muziek, CD

Mozart met Olga Pashchenko en Il Gardellino

Wie?

Il Gardellino, het geesteskind van fluitist Jan De Winne en hoboïst Marcel Ponseele, zit niet stil. Er zijn 2 nieuwe opnames, en er komt nog veel meer!

Wat?

Op een eerste cd speelt Olga Pashchenko 2 klavierconcerto's van Mozart, en de 2de cd is voor Bart Naessens die Händel speelt op een claviorganum. Concerto's en sonates. 

Waarom moet u dit horen?

Het claviorganum blijft een rariteit onder de instrumenten. Het is een combinatie van een klavecimbel en een orgel die samen of afzonderlijk bespeeld kunnen worden. Over de hele wereld zouden er zo'n 200 instrumenten zijn die je als claviorganum kan bestempelen. De klank is behoorlijk uniek en de ambassadeur van dat instrument op deze nieuwe cd, Bart Naessens, weet veel over de geschiedenis ervan. Die kennis helpt uiteraard voor de geloofwaardigheid van deze opname. En de vaststelling dat hij al jaren een gerespecteerde klavecinist en organist is. Hij is zonder twijfel één van de sterkhouders van de jongere generatie uitvoerders oude muziek die met een open geest, zonder dogmatiek, de muziek naar een publiek brengen. Kende Händel het claviorganum? Harde bewijzen zijn er niet, maar laat dat de pret niet bederven. Dit is een cd waarop zijn muziek uitgevoerd wordt met veel verbeelding, virtuoos en vrij, vrolijk en overpeinzend. Naar Bart Naessens blijf je met veel plezier luisteren. Prima la musica!

Hetzelfde geldt ook voor Olga Pashchenko die op een andere nieuwe cd van Il Gardellino de soliste is in 2 klavierconcerto's van Mozart. Het concerto nr 9 speelt ze op een kopie van een J.A.Stein uit 1788 en het concerto nr 17 op een kopie van een A.Walter uit 1792. Beide kopieën zijn gebouwd door Paul McNulty. Heerlijke instrumenten in handen van een inventieve soliste. Natuurlijk kennen we deze concerto's in 101 andere uitvoeringen, van interpretaties op (soms wat stugge) pianoforte's en (te blinkende) moderne vleugels. Maar wat betekent 'Mozart kennen'? Want hier hoor je uitvoeringen die zoveel nieuws voorstellen, vooral in klankkleur, en in de tomeloze muzikale verbeelding in de cadenzen. Olga Pashchenko is niet pretentieus maar uitdagend. En wonderlijk muzikaal. Op haar manier, op haar instrumenten. Zoals Leif Ove Andsnes dat is. Op zijn manier, op zijn instrument. Anders. Ook hier : prima la musica!

Praktisch?

Mozart: Piano Concerto's 9 & 17 met Olga Pashchenko en Il Gardellino (ALPHA726)

Handel: Claviorganum (Concerto's & Sonates) met Bart Naessens, Jan de Winne en Il Gardellino (PAS1060)

Mark Janssens 

 

 

De andere nieuwe cd van Il Gardellino