Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Ilja Leonard Pfeijffer over De Aanzegster

Ilja Leonard Pfeijffer over De AanzegsterKunst & Cultuur

Vanavond gaat De Aanzegster van Theater Zuidpool in première. Een stuk dat Ilja Leonard Pfeijffer speciaal voor hen heeft geschreven. Hij woont in Genua, maar de première wou hij niet missen. Hij is dus in het land en Clara belde hem vanochtend uit z'n bed.
De Aanzegster gaat vanavond in première in Theater Zuidpool© Kaat Pype

De Aanzegster gaat vanavond in première in Theater Zuidpool

“Toen ik samen met de artistieke leiding van Theater Zuidpool begon na te denken, kregen we het idee om een hedendaags stuk te maken”, zegt Pfeijffer.

“Het werd een echt #MeToo-verhaal. Eén van de meest veeleisende situaties waar een vrouw in terecht kan komen."

Voor mij zal het een echte première zijn. Ik heb geen enkele repetitie bijgewoond. Ik laat me graag verrassen. Spannend!
Ilja Leonard Pfeijffer

Strijd over beeldvorming

De Aanzegster gaat over een beroemde actrice die zowel slachtoffer van als voorvechtster tegen de mannelijke onderdrukking is. Voor velen is ze een echte heldin totdat ze plots ook dader wordt. Een hedendaagse tragedie waarin waarheid en fake-waarheid door elkaar lopen.

“Ik heb het stuk gebaseerd op Asia Argento”, legt Pfeijffer uit. “Ik heb haar verhaal als uitgangspunt genomen. Maar het blijft een fictief stuk. Argento was eigenlijk de eerste die de moed had om Weinstein aan te klagen. De daadwerkelijke aanzegster dus. Maar ze werd ook zelf beschuldigd van misbruik door een jonge acteur. Ik vond het fascinerend en tegelijk angstaanjagend dat de strijd aan beide kanten werd uitgevochten in de media. Het gevecht gaat over beeldvorming. Ik heb er een algemeen verhaal van gemaakt over moed en de strijd tegen de publieke opinie.”

De Aanzegster speelt deze week in Theater Zuidpool in Antwerpen en gaat daarna op tournee doorheen Vlaanderen. Alle info & tickets vindt u op deze website.

Ilja Leonard Pfeijffer over De Aanzegster

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.