Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
I.M. Einojuhani Rautavaara

I.M. Einojuhani RautavaaraKlassieke muziek

De nestor van de Finse klassieke muziek, Einojuhani Rautavaara, is gisteren in Helsinki overleden.
Einojuhani Rautavaara

Einojuhani Rautavaara

Rautavaara (°09/10/1929) is 87 jaar oud geworden. Verwikkelingen na een operatie werden hem fataal.

Niemand minder dan Jean Sibelius zélf spoorde de jonge componist aan om (in 1955) zijn studies in de VS verder te zetten aan de Koussevitzky Foundation in Tanglewood en aan de Juilliard School te New York. Hij werkte er met o.a. Aaron Copland, Vincent Persichetti en Roger Sessions.

Later zou hij nog in Zwitserland en Duitsland zijn kennis van de toenmalige avant-garde aanscherpen.

Einojuhani Rautavaara heeft een zeer succesvol artistiek traject afgelegd. Hij behaalde heel wat prijzen en kreeg belangrijke compositie-opdrachten.

Net als zijn generatiegenoot Arvo Pärt wordt hij wel eens een mysticus genoemd, maar dat begrip is toch te eenzijdig. Hij schreef in veel, sterk uiteenlopende stijlen, variërend van twaalftoons - tot quasi tonaal-lyrische muziek. Zijn late werken zou je zelfs kunnen omschrijven als neo-romantisch. 

Zijn oeuvre omvat 8 symfoniën, 7 opera's, verschillende concerti voor piano, cello, harp, orgel en fluit, diverse koorwerken, liederen en kamermuziek. 

Mikko Franck en het Nationaal Orkest van België verzorgden de belgische creatie van "The journey", Rautavaara's 8ste symfonie en zetten voor het label Ondine de 1ste symfonie, het Adagio celeste en het Book of visions op cd. Book of visons werd, op vraag van dirigent Mikko Franck; voor het NOB geschreven.

Rautavaara / Book of visions
Rautavara / Book of visions.