Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Interbellum 2020: van Somewhere over the rainbow tot Gorki

Interbellum 2020: van Somewhere over the rainbow tot GorkiKunst & Cultuur

Op het binnenplein van de Gentse Bijloke loopt momenteel het zomerfestival ‘Bijloke Wonderland’ en op dinsdag kan je daar genieten van twee mooie dingen des levens: een lekkere lunch en een portie muziektheater. Sopraan Astrid Stockman en theatermaker Gorges Ocloo spelen er hun Interbellum 2020, een miniatuurvoorstelling, over hoe covid-19 onze wereld door elkaar schudt.
Astrid Stockman en Gorges Ocloo in de voorstelling 'Interbellum 2020'© Michiel Devijver

Astrid Stockman en Gorges Ocloo in de voorstelling 'Interbellum 2020'

De voorstelling ‘Interbellum 2020’ ontstond onder de vleugels van LOD Muziektheater en vindt plaats in openlucht, de enige plek waar theater momenteel mogelijk is. Niet alleen is het stuk voor het publiek coronabestendig, ook inhoudelijk is het een zoektocht naar hoe wij ons kunnen wapenen tegen het onheil van een pandemie, een oorlog met een onzichtbare vijand. Hoe om te gaan met onzekerheid, met dreiging en met elkaar? 

Een pandemie breekt uit. Een plantkundige en zijn vrouw, ingenieur, bieden zich vrijwillig aan als hulpverleners wegens het tekort aan verpleegkundigen. Tijdens een voorafgaand medisch onderzoek komt de vrouw echter te weten dat ze een risicopatiënte is.
Het koppel beslist daarop dat zij zich zal afzonderen en dat de man toch aan de slag zal gaan in het ziekenhuis. In een briefwisseling tussen de twee komen we te weten wat er zich enerzijds aan de ‘frontlinie’ afspeelt en wat de burgers daarover opvangen, en anderzijds wat er gaande is in de buitenwereld en de dokters en verpleegkundigen niet te horen krijgen.
De plantkundige, Gorges Ocloo, schrijft brieven naar zijn geliefde in quarantaine, zij, Astrid Stockman, antwoord met liederen, soms zelf geschreven, soms versies van bestaande nummers.

‘Interbellum 2020’ is een voorstelling over het leven tussen twee veldslagen. Met de pandemie als ‘wereldoorlog’, de strijd van de ene, het gedwongen isolement van de ander. En, ultiem, ook over afscheid.

Voor LOD begon het dertig jaar geleden trouwens allemaal met lunchconcerten en nu wordt er dus teruggegrepen naar die roots. De formule is simpel: een voorstelling en een lunch, en dat elke dinsdag en donderdag. Wat heeft een mens meer nodig. Elke dinsdag kan je ‘Interbellum 2020’ gaan proeven en op donderdagmiddag brengen Pieter De Buysscher en Lieselot De Wilde ‘De ongelooflijke veranderingen van meneer Afzal’. De vegetarische lunch wordt elke week verzorgd door een ander Gents restaurant.

Beluister hier het gesprek met Astrid Stockman over Interbellum 2020:

Astrid Stockman over 'Interbellum 2020'
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Interbellum 2020 van Astrid Stockman en Gorges Ocloo is tot 13 september elke dinsdag te zien tijdens Bijloke Wonderland, van 12u tot 12u45.
Info en reserveren: www.bijloke.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.