Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
The Investigation: tegengif tegen de duisternis

The Investigation: tegengif tegen de duisternisKunst & Cultuur

Goed nieuws voor fans van Scandinavische krimi-series. Lieven Trio heeft de reeks The Investigation, over de beruchte duikbootmoord, gebingewatched en is laaiend enthousiast.
© Lumière

The investigation

De duikbootmoord is een zaak uit 2017 die enorm veel media-aandacht heeft gekregen. De zaak gaat over de Zweedse journaliste Kim Wall die onder verdachte omstandigheden aan boort van de zelfgemaakte duikboot van de Deense uitvinder Peter Madsen stierf. Volgens de uitvinder overleed zij door een stom ongeluk, al denkt de politie aan moord. Alleen, dat moeten ze wel zien te bewijzen want anders zal de dader vrijuit gaan. En dat is nog niet zo eenvoudig als de plaats van het delict op de zeebodem ligt.

De reeks focust zich dan ook volledig op het verzamelen van het bewijs. De excentrieke dader komt geen seconde in beeld en wordt ook nooit genoemd. En dat is volgens Lieven Trio best wel een duidelijk statement. De pers had destijds een ongezonde obsessie voor de man die tot deze gruwelijkheid in staat was.

Met The Investigation bewijst Tobias Lindholm alwéér dat hij heel weinig nodig heeft om de kijker echt bij de nekvel te grijpen.
Lieven Trio

Ondanks dat het verhaal is gebaseerd op een waargebeurde zaak, is The Investigation geen documentaire. De reeks is pure fictie en voelt echt aan als een krimiserie in de traditie van de Nordic Noir.

Dat betekent niet dat de makers smakeloos met de moordzaak omgaan. The Investigation gaat namelijk deels ook over de hechte band tussen het hoofd van de dienst moordzaken Jens Møller (Søren Malling) en de ouders van Kim Wall. Voor deze verhaallijn hebben de makers nauw samengewerkt met de echte ouders van de vermoorde journalist. Door te focussen op die bekwaamheid van de speurder werkt de reeks volgens Lieven Trio als een soort tegengif tegen de duisternis van die moord.

Het grote brein achter de serie is Tobias Lindholm (scenarist van o.a. Borgen, Jagten en Mindhunter). Hij zoekt nergens de sensatie op en weet zonder ook maar een spatje bloed tonen bijzonder goed hoe hij onder het vel van de kijker kruipt. En dat is toch knap voor een reeks die zich vooral afspeelt in vergaderzalen.

The Investigation is vanaf 26 februari digitaal aan te kopen op mylum.tv. 20 april komt de DVD uit.

25-02-21 Lieven Trio

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.