Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Inzending voor Biënnale van Venetië 2022 bekend

Inzending voor Biënnale van Venetië 2022 bekendKunst & Cultuur

Curator Hilde Teerlinck en kunstenaar Francis Alÿs slaan de handen in elkaar om het Belgische paviljoen in te vullen op de eerstvolgende Biënnale van Venetië voor beeldende kunst.
© Stan Van Pelt

Het Belgisch Paviljoen in de Giardini in Venetië

Begin 2020 startte de selectieprocedure voor de eerstvolgende Biënnale van Venetië voor beeldende kunst. Die stond toen nog in 2021 gepland.

Ondertussen gooide de coronapandemie roet in het eten: de Biënnale van Venetië voor architectuur kan dit jaar niet doorgaan en schuift op naar 2021. Ook de biënnale voor beeldende kunst schuift dus een jaar op, naar 2022.

De procedure liep niettemin verder, en daarom kennen we nu al het team dat het Belgisch paviljoen in 2022 zal invullen. Voor het eerst ging een jury, in opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse regering, op zoek naar een tentoonstellingsconcept en niet naar een individuele kunstenaar. 

Eind februari 2020 selecteerde de jury zes curatoren en vroeg hen om een concept uit te werken. Hilde Teerlinck kwam als winnaar uit de bus, met het voorstel dat ze samen met kunstenaar Francis Alÿs uitwerkte.

Hilde Teerlinck en Francis Alÿs hebben allebei hun roots in België, maar zijn al jaren actief in de internationale kunstwereld.

Hilde Teerlinck is momenteel directeur van de Han Nefkens Foundation in Barcelona. Die stichting beheert de verzameling hedendaagse kunst van de Nederlandse schrijver en kunstmecenas Han Nefkens.

Francis Alÿs woont sinds 1985 in Mexico. Zijn werk was te zien in tal van prestigieuze kunstinstellingen, en hij nam ook al een paar keer deel aan de Biënnale van Venetië. 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram