Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Italiaanse stersopraan Mirella Freni overleden

Italiaanse stersopraan Mirella Freni overledenKlassieke muziek

Zondag overleed de Italiaanse sopraan Mirella Freni. Ze was bijna 50 jaar lang een prima donna op de internationale operapodia. Ze overleed in haar geboortestad Modena en werd 84 jaar oud.
Mirella Freni

"Mirella Freni kon eigenlijk alles zingen, maar heeft veel rollen geweigerd."

Haar stem was uniek en heel geliefd door een breed publiek. Ze had een erg lichte stem, ideaal voor lyrische rollen.

In 1955 debuteerde ze in haar geboortestad Modena, ook de geboortestad van Luciano Pavarotti, met wie ze innig bevriend was. Als baby hadden Freni en Pavarotti zelfs dezelfde voedster. Haar debuutrol was Micaela in Bizets ‘Carmen’. Via een voorzichtig uitgestippelde carrière groeide ze uit tot de ultieme lyrisch-dramatische sopraan (met de nadruk op lyrisch). Volgens sommigen vertegenwoordigt Freni de laatste schakel in een ketting van grote Italiaanse sopranen. Haar bijnaam was 'La Prudentissima', omdat ze haar rollen erg zorgvuldig uitkoos, met een grote voorzichtigheid naar stemgebruik.

Op het podium had ze een grote presence, maar een rustig charisma en een mooie kwetsbaarheid. Eén van haar grootste rollen was 'Mimi' in La Bohème. Ze vestigde haar reputatie door een vertolking van deze rol in de Scala in Milaan in 1963, gedirigeerd door Herbert von Karajan, die haar ook heel erg steunde tijdens haar loopbaan.

De laatste jaren gaf ze zangles en masterclasses, voornamelijk in Italië.

 

Mark Janssens over Mirella Freni

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.