Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Ivan de Verschrikkelijke , een theaterconcert van de Filharmonie.

Ivan de Verschrikkelijke , een theaterconcert van de Filharmonie.Klassieke muziek

De Filharmonie en het Mechelse theatergezelschap “Het Banket” hebben de koppen bij elkaar gestoken voor een bijzonder en zeer origineel project, nl. een theaterconcert: ze bedachten een geheel eigen versie van ‘Ivan de verschrikkelijke” – een concertversie van de filmmuziek die Sergei Prokofiev schreef voor de gelijknamige film uit 1944, van Sergei Eisenstein .
Ivan de verschrikkelijke van Eisenstein / Prokofiev.

Ivan de verschrikkelijke van Eisenstein / Prokofiev.

Brechtje Louwaard en Tristan Versteven van “Het banket”, schreven voor acteurs Jan Decleir en Stefaan Degand een hedendaagse lezing van dit bewogen en vaak gruwelijke verhaal.

Samen met de Filharmonie, mezzosopraan Christianne Stotijn en twee koren onder leiding van dirigent Martyn Brabbins , bewijzen ze dat deze nieuwe versie van “Ivan de verschrikkelijke” ook iets over de wereld van vandaag vertelt.

KLARA sprak tijdens de repetities met Brechtje en Tristan van Het Banket, met Jan Decleir, Benjamin Dieltjens, klarinet, muzikant bij de Filharmonie en met mezzosopraan Christianne Stotijn. 

Er zijn nog tickets verkrijgbaar voor de concerten in het Concertgebouw Brugge op 4/2 en Bozar Brussel op 5/2. Het concert in Antwerpen is zo goed als uitverkocht…..

Filmconcerten zijn intussen al flink ingeburgerd, maar veel componisten schreven ook muziek bij of geïnspireerd op toneelstukken. Ivan de Verschrikkelijke is het eerste theaterconcert van deFilharmonie en vormt de kick-off van een jaarlijks terugkerend type concert. Ook de komende seizoenen zal deFilharmonie theaterconcerten programmeren in de nieuwe Koningin Elisabethzaal, hopelijk het begin van een lange traditie.

Verder met:

Octopus Symfonisch Koor (koorleider: Bart Van Reyn)

Choeur de Chambre de Namur (koorleider: Thibaut Lenaerts)

Klaas Moortgat, Niels Soenen & Andreas De Weert (leden van Het Kinderkoor Opera Ballet Vlaanderen, voorbereid door Hendrik Derolez)

Brechtje Louwaard & Tristan Versteven tekst & regie

Kunstenaar Ysbrant schilderde het achterdoek

Dirigent Martyn Brabbins, Jan Decleir en Stefaan Degandt.
Dirigent Martyn Brabbins, Jan Decleir en Stefaan Degandt.
Ivan de verschrikkelijke Prokofiev

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.