Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jack Kerouac, stem van de Beat Generation

Jack Kerouac, stem van de Beat GenerationBlijf verwonderd!

Zaterdag is de 100ste verjaardag van de Amerikaanse schrijver Jack Kerouac. Als hij was blijven leven natuurlijk. Maar hij stierf al in 1969, amper 47 jaar oud. Kerouac was samen met Allen Ginsberg en William Burroughs de belangrijkste stem van de Beat Generation. Espresso eert hem nu met een mooie driedelige radioreeks.

On The Road

“It's the beat generation, it's beat, it's the beat to keep, it's the beat of the heart, it's being beat and down in the world and like oldtime lowdown.”
Jack Kerouac

Jack Kerouac met een stuk uit zijn prozagedicht The Beat Generation. Dat is de naam van een groepje schrijvers die na de Tweede Wereldoorlog een stroomstoot door de Amerikaanse literatuur jagen. Begin jaren vijftig maakte Kerouac de autoreizen die hem inspireerden voor zijn legendarische roman On The Road, dé roman die de Beat Generation op de kaart zette. Over de rusteloze geest Sal Paradise die samen met zijn vriend Dean door het Amerika van de jaren 40 reist.

We duiken in het leven en werk van Kerouac, maar richten ook de blik op een paar andere schrijvers die mee de Beat Generation vorm gaven.