Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jakub Józef Orliński barokt er opnieuw op los

Jakub Józef Orliński barokt er opnieuw op losBlijf verwonderd!

De jonge Poolse contratenor was enkele weken geleden nog te gast in AMUZ in Antwerpen waar hij zijn derde soloplaat voorstelde. Anima Aeterna heeft een duidelijke link met zijn debuutplaat Anima Sacra en er is ook een opvallende samenwerking met die andere rijzende ster: de Egyptische sopraan Fatma Saïd. Carlo Siau trok naar DeSingel voor een interview met de charmante wonderboy. Het verslag hoort u op 9 november in Music Matters.

De hoes van Anima Aeterna is de meest opvallende tot nog toe van Orlínski

Jakub Jozef Orlinski begon zijn muziekstudies in Warschau bij bij Anna Radziejewska aan de Fryderyk Chopin University of Music. Met een beurs kon hij naar The Juilliard School in New York City en n 2016 nam hij deel aan de Metropolitan Opera National Council Auditions. Hij werd toen ook een van de winnaars. Een jaar later bracht hij bij France Musique live - in nonchalante zomerkleding nog wel - vanop het festival Aix-en-Provence een aria van Vivaldi en zijn carrière was gelanceerd. De video-opname heeft ondertussen meer dan acht miljoen views op Youtube.

De agenda van Orlínski is vandaag goed vooruitgeboekt. Hij reist van de ene operaproductie naar de andere en tussendoor geeft hij ook recitals in intieme concertzalen zoals AMUZ in Antwerpen waar hij onlangs opnieuw te gast was. Na Anima Sacra (2018) en Facce d'Amore (2019) is Anima Aeterna opnieuw een ode aan de barokperiode.

Momenteel is Orlínski in New York voor de voorbereidingen van zijn debuut in The Metropolitan. Daar zingt hij in Eurydice, de vijde opera van de Amerikaanse componist Matthew Aucoin (°1990), de rol van het alter ego van Orpheus.

Bekijk hieronder de videoclip bij Fiat pax uit Jan Dismas Zelenka's Laetatus sum.

 

9/11/2021 Carlo Siau over de nieuwe plaat van Jakub Józef Orlinski
©VRT/ Klara
Carlo Siau en contratenor Jakub Jozef Orlinski

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.