Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jakub Jozef Orlinski in het Stabat Mater van Antonio Vivaldi: een droom die uitkomt

Jakub Jozef Orlinski in het Stabat Mater van Antonio Vivaldi: een droom die uitkomtKlassieke muziek, CD

© Erato

Jakub Jozef Orlinski, Antonio Vivaldi, Stabat Mater, Capella Cracoviensis

Wie?

De Poolse contratenor Jakub Jozef Orlinski, ook populair breakdancer en instagrammer, veroverde vele klassieke-muziek-harten met de uitvoering van Vedro con mio diletto van Antonio Vivaldi tijdens een ongedwongen live-optreden. Intussen veroverde hij de internatonale scène en nam hij enkele cd's op, o.a. met Il Pomo d'Oro. Nu stelt hij het Stabat Mater van Vivaldi voor met de Capella Cracoviensis o.l.v. Jan Tomasz Adamus - in combinatie met een kortfilm.

Wat?

Orlinski heeft een persoonlijke band met het Stabat Mater van Vivaldi. Als student stond het eerste deel uit dit werk op zijn programma - met pianobegeleiding. Zijn droom was het werk uit te voeren met orkest. En kijk, zijn droom kwam uit met de opname van deze cd. Meer nog, er hoort ook een kortfilm bij, onlangs vertoond op het Warsaw Film Festival, zoals een clip bij een popsong.

Waarom?

Orlinski heeft niet alleen een mooi timbre en een bijzonder wendbare stem, hij zingt ook heel doorleefd - hij gaat helemaal op in de tekst en de muziek. De voeling die hij al als koorknaap opbouwde met religieuze muziek komt hem hier uitstekend van pas en zorgt mee voor een intens-expressieve uitvoering. Dat verloopt allemaal heel organisch samen met de Capella Cracovienis. Orlinski laat een breed palet aan emoties horen, van langzaam hartverscheurend treuren tot troostend wiegen op het ritme van de muziek. Laat u vooral niet te veel afleiden door de - nogal rauwe - begeleidende video die alle pijn en smart van het Stabat Mater naar onze tijd transponeert. Heel confronterend. 

- Els Van Hoof

Praktisch?

Titel: Vivaldi. Stabat Mater

Uitvoerders: Jakub Jozef Orlinski (contratenor) Capella Cracoviensis o.l.v. Jan Tomasz Adamus

Label: Erato

Catalogusnummer: 0190295060732