Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jan Lisiecki - Mendelssohn - Orpheus Chamber Orchestra

Jan Lisiecki - Mendelssohn - Orpheus Chamber OrchestraKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Jan Lisiecki (piano) Orpheus Chamber Orchestra. Label: Deutsche Grammophon 483 6471.
Hoes van de Mendelssohn-cd van Jan Lisiecki

Jan Lisiecki in solowerk en concerto's van Felix Mendelssohn

Programma: Felix Mendelssohn: Pianoconcerto's 1 en 2 - Variations Sérieuses op.54 - Rondo capriccioso op.14 - Lied ohne Worte op.19 nr.6.

Hij moet nog 24 worden, Jan Lisiecki, de Canadese pianist van Poolse afkomst, maar wat een grote klasse en stijl toont hij in deze muziek van Mendelssohn. Het mag gezegd dat ze bij Deutsche Grammophon nog altijd een uitstekende neus voor jong talent hebben! 

Wat maakt deze Mendelssohn van Lisiecki zo bijzonder? Er zijn om te beginnen zijn indrukwekkende techniek (in de hoekdelen van de concerto's en in het rondo capriccioso) en zijn delicate en bevlogen, maar altijd beheerste stijl (luister bijvoorbeeld naar begin van de variations sérieuses). Maar daarnaast speelt hij ook, bijvoorbeeld in de trage delen van de concerto's, met een grote poëtische gevoeligheid en helderheid.

In de concerto's krijgt Lisiecki het gezelschap van het bekende, maar de afgelopen jaren hier wat vergeten Orpheus Chamber Orchestra, een ensemble uit New York dat altijd zonder dirigent speelt. Dit orkest heeft voor deze muziek precies de juiste grootte, en het zorgt voor krachtige en enthousiaste begeleidingen.

- Bart Tijskens 

 

Klara's oordeel