Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jan Lisiecki - Schumann - Antonio Pappano

Jan Lisiecki - Schumann - Antonio PappanoKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Jan Lisiecki, piano; Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia o.l.v. Sir Antonio Pappano. Label: Deutsche Grammophon 479 5327.
Hoes van de Schumann-cd van Jan Lisiecki

De nieuwe Schumann-cd van Jan Lisiecki

Programma: Robert Schumann: Concerto in a voor piano en orkest op.54 - Introductie en Allegro appassionato in G voor piano en orkest op.92 - Konzertstück in d voor piano en orkest op.134 – Träumerei op.15 nr.7

Jan Lisiecki groeide op in Calgary in Canada. Op zijn vijfde begon hij met pianospelen, omdat een attente leraar aan zijn ouders - immigranten uit Polen - had gezegd dat de jongen over een meer dan gewoon muzikaal talent beschikte. Intussen speelde hij al in Carnegie Hall en in de Filharmonie van Warschau, en nu, op zijn twintigste, wordt voor hem nog een andere droom werkelijkheid: de cd-opname (zijn derde al voor Deutsche Grammophon!) van het werk voor piano en orkest van Robert Schumann. En dit samen met Sir Antonio Pappano, een dirigent die Jan Lisiecki erg bewondert.

Lisiecki zegt zelf over het beroemde pianoconcerto van Schumann: “Het lijkt er bijna op dat Schumann hier voor de solist een ruimte vrijliet die hij zelf kan invullen. En zo hoop ik dat de luisteraar naar mijn vertolking luistert, en dat hij er ook van houdt!”

En mooi is de vertolking van Lisiecki zeker, en fris, bedachtzaam en verbeeldingsvol ook. Het gaat in dit concerto niet alleen over virtuositeit en een briljante techniek, maar ook en vooral over een verfijnde en intimistische dialoog tussen de solist en het orkest. En hierin toont de ervaren Antonio Pappano, aan het hoofd van zijn Italiaanse orkest, precies zijn grote klasse als begeleider en muzikale partner.

En wat goed dat Jan Lisiecki als aanvulling bij dit concerto kiest voor de twee andere, kortere, veel te weinig uitgevoerde werken voor piano en orkest van Robert Schumann.

 

- Bart Tijskens

Klara's oordeel