Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jan Sanen en Veerle Van Roosbroeck over Musique Belgique Gitarique 2

Jan Sanen en Veerle Van Roosbroeck over Musique Belgique Gitarique 2Blijf verwonderd!

Gitarist Jan Sanen en violiste-zangeres Veerle Van Roosbroeck zijn oude bekenden van elkaar. De CD Musique Belgique Gitarique 2 is hun eerste samenwerking sinds lange tijd en naar aanleiding van de CD-release op verschillende streamingdiensten komen zij op maandag 24 januari langs bij Olav Grondelaers voor een gesprek. Ontdek Musique Belgique Gitarique 2 met Belgische muziek voor gitaar-zang en gitaar-viool in Music Matters.
Lotte Vandewalle

Musique Belgique Gitarique 2

Gitarist Jan Sanen bracht in 2018 de CD Musique Belgique Gitarique uit. Deze CD was het vertrekpunt van zijn missie om de Belgische gitaarmuziek meer op de kaart te zetten. Hij richtte hiervoor zijn eigen label Gitarique op en ging op zoek naar Belgische gitaarcomposities. Hierbij komt hij niet alleen op solo-gitaarwerken, waar de eerste CD van Musique Belgique Gitarique volledig aan gewijd is, maar ook op andere bezettingen zoals voor gitaar en zang, gitaar en fluit of gitaar en viool.
Jan Sanen vroeg zangeres en violiste Veerle Van Roosbroeck om mee te stappen in het project. Veerle zingt normaal gezien vooral oude muziek, maar voelde zich bij het zingen van de liederen van Vic Nees helemaal terug in het jeugdkoor waar ze zong. Een tiental jaren na hun eerdere samenwerking in het Duo Do Ut Des, brachten ze nu samen de CD Musique Belgique Gitarique 2 uit.

Belgitude

De muziek op Musique Belgique Gitarique 2 is net zoals de muziek op zijn voorganger allemaal van de hand van Belgische componisten, waaronder enkele klinkende namen zoals Django Reinhardt en Toots Thielemans. Centraal op deze CD staan de werken van Vic Nees en Frederic Devreese. Jan Sanen schreef naast deze werken ook een eigen compositie: Hermit. Hij schreef dit werk voor viool en zang al een tiental jaar geleden, speciaal voor Veerle Van Roosbroeck.
Niet alleen de muziek is volledig Belgisch, ook de vormgeving van de Musique Belgique Gitarique 2 getuigt van een grote binnenlandse verankering. Het kleurrijke artwork van de CD-hoes is van de hand van kunstenares Lotte Vandewalle. Optreden doen Jan Sanen en Veerle Van Roosbroeck in een speciaal voor hen ontworpen outfit van de Genkse Marylene Madou


Het onderzoek naar de Vlaamse werken gebeurde in samenwerking met het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek

Koop de cd Musique Belgique Gitarique 2 hier.

 

Herbeluister hieronder het gesprek met Jan Sanen en Veerle Van Roosbroeck in Music Matters.

24/01/2022 Jan Sanen en Veerle Van Roosbroeck
Jan en Veerle op Klara
Jan en Veerle in de studio bij Olav

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.