Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jan Vermeulen en Veerle Peeters kiezen voor Brahms

Jan Vermeulen en Veerle Peeters kiezen voor BrahmsBlijf verwonderd!

Na een odyssee doorheen het vierhandige klavierwerk van Franz Schubert kiest het pianoduo Vermeulen-Peeters nu voor onder meer de Hongaarse dansen en walsen van Johannes Brahms. Jan Vermeulen is 18 mei in Music Matters te gast.
© Et'Cetera Records

Duo Vermeulen-Peeters

Ondanks zijn vroege liefde voor de muziek van Franz Schubert - op zijn 14de speelde Jan Vermeulen reeds het eerste deel uit de Sonate D845 in a klein - had hij als jonge pianist een probleem met de muziek van Mozart en Schubert. Er klopte muzikaal iets niet. Wanneer hij in de jaren '90 tijdens een masterclass op een pianoforte mocht spelen, waren alle zorgen van de baan. De authentieke instrumenten waren voor hem een muzikale wegwijzer en gids. 

 

De liefde leidde in 2010 tot Vermeulens eerste magnum opus: een integrale opname van het solo klavierwerk van Franz Schubert waarmee hij internationale erkenning verwierf. Voor elke cd was zijn oud-studente Veerle Peeters de opnameleider. Doorheen de jaren groeide die muzikale band uit tot het pianoduo Vermeulen-Peeters.

Niet veel later startten ze een al even grootschalig project: een integrale opname van Schuberts vierhandig pianowerk. In 2019 rondde het duo na vijf jaar hun Schubert-odyssee af.

Voor Viennese Sentiment & Hungarian Passion trekt het duo een geheel andere romantische kaart: enkele Hongaarse dansen en walsen van Johannes Brahms, maar ook een instrumentale versie van de Liebesliederwalzer op.52 en de Variationen über ein Thema von Robert Schumann op. 23 mogen niet ontbreken.

De cd verschijnt bij Et'Cetera Records.

18/05/2021 Jan Vermeulen over een nieuwe cd met vierhandig pianowerk van Johannes Brahms
VRT/ Klara
Jan Vermeulen stelde de nieuwe cd van het duo Vermeulen-Peeters voor
Je hoeft maar een duizendste van een seconde met elkaar van mening te verschillen en je hoort het onmiddellijk. Tegelijk is het uniek: je zit zo dicht bij elkaar dat je elkaar hoort ademen. Je hoeft niet uitdrukkelijk te tonen wat je gaat doen, want de ander voelt het vanzelf. Meestal toch.
Jan Vermeulen over vierhandig pianospelen (DeStandaard, juni 2014)

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.