Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Japanse melodieën klinken uit de Sint-Romboutstoren.

Japanse melodieën klinken uit de Sint-Romboutstoren.Klassieke muziek

Eén keer per jaar veranderen de melodieën die uit de beiaardklokken van de Sint-Romboutstoren klinken. Dat gebeurt traditioneel in de Goede Week, de stille week voor Pasen wanneer volgens de traditie de klokken zwijgen. Dit jaar krijgt elk kwartier een Japans lied, naar aanleiding van 150 jaar diplomatieke betrekkingen tussen België en Japan.

De vier verschillende melodieën worden afgespeeld door een 18de-eeuwse speeltrommel. Daarin steken pinnen die ervoor zorgen dat elke muzieknoot door de juiste hamer op de juiste klok wordt geslagen. Hoe langer de melodie, hoe meer pinnen je dus nodig hebt. Afgelopen jaar staken er zo’n 250 pinnen in de speeltrommel.

Het versteken ervan neemt al snel enkele dagen in beslag; een monnikenwerk waar stadsbeiaardier Eddy Mariën, de torenwachter en enkele leerlingen van de Beiaardschool Jef Denyn zich op toeleggen.

De nieuwe melodieën zijn Japanse liederen, naar aanleiding van 150 jaar diplomatieke betrekkingen tussen België en Japan.

 

  • Het uur: ‘Sakura, sakura’ (‘kersenbloesems’): een Japanse volksmelodie die de lente bezingt..
  • Het half uur: ‘Kojo no tsuki’ (‘de maan over de kasteelruïne’): componist Rentaro Taki beschrijft in dit lied de tegenstelling tussen de maan die altijd blijft bestaan en het aardse leven dat vergaat. Men kan er uiteraard ook een knipoog in zien naar de Maneblussers.
  • Kwartier over het uur: ‘Aizu Bandai San’ (‘de berg Bandai te Aizu’)
  • Kwartier voor het uur: ‘Komoriuta’ (een wiegenlied)

De Mechelse Beiaardschool Jef Denyn zet ook in september nog in op de verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen België en Japan. Op zaterdag 24 september organiseert het in Lamot een symposium over de beiaardcultuur in Japen en België.

In aanloop naar het symposium organiseert de Beiaardschool nu al een haikuwedstrijd, in samenwerking met Haiku-centrum Vlaanderen. Tussen 1 april en 30 juni kan je maximaal drie haiku’s inzenden met als thema klok, beiaard of bel. De beste haiku’s worden gepubliceerd in een bundel die tijdens het symposium wordt gepresenteerd. Voor de gelegenheid zullen ook Herman Van Rompuy en Mechels schepen van Cultuur Björn Siffer een haiku schrijven. Meer informatie HIER

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.