Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Japanse ontwerper Kansai Yamamoto overleden

Japanse ontwerper Kansai Yamamoto overledenKunst & Cultuur

De futuristische en androgyne kostuums van David Bowies alter ego Ziggy Stardust waren onder meer van de hand van Kansai Yamamoto. Hij ontwierp ook voor andere popsterren. Yamamoto liet zich inspireren door het traditionele Japanse kabuki-theater. Met zijn overdadige, kleurrijke stijl was hij een buitenbeentje in de Japanse modewereld. Hij is overleden aan kanker op zijn 76e.
David Bowie in een ontwerp van Kansai Yamamoto© Sukita / The David Bowie Archive 2012

Kansai Yamamoto baande de weg naar de Westerse modewereld voor heel wat andere Japanse ontwerpers.

Een gebreid kleurrijk ensemble met één mouw en één pijp, een onesie met een broek als twee halve cirkels, een wijde cape met Japanse karakters: de Britse popster David Bowie wisselde meer dan eens van kostuum tijdens de Ziggy Stardust en Alladin Sane-tournees begin jaren zeventig. En veel van die futuristische, androgyne, theatrale kleren werden getekend door de Japanse ontwerper Kansai Yamamoto, met wie Bowie goed bevriend was.

Kansai Yamamoto haalde zijn inspiratie onder meer uit het Japanse kabuki-theater en uit de uitmonstering van historische krijgsheren. De gewaagde outfits waren ook blikvangers op de tentoonstelling "David Bowie is", die tussen 2013 en 2018 te zien was in een twaalftal steden, waaronder Londen, New York, Berlijn en Groningen. Kansai Yamamoto tekende ook kostuums voor andere popsterren zoals Elton John of Stevie Wonder.

Zijn ontwerpen waren altijd kleurrijk en exuberant en helemaal anders dan de sobere, vaak minimalistische kleren van veel andere Japanse ontwerpers, zoals zijn naam- en leeftijdsgenoot Yohji Yamamoto. Kansai Yamamoto tekende modecollecties tot begin jaren 90; daarna was hij actief in de evenementensector. Hij zette zogenaamde "Supershows" op poten in de vier hoeken van de wereld, bijvoorbeeld op het Rode Plein in Moskou, waar in '93 120.000 kijkers op afkwamen. Yamamoto kreeg een jaar geleden de diagnose van leukemie en is overleden op zijn 76e.

Bron: VRT NWS

 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.