Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jason Moran - The Sound Will Tell You & Let My People Go (2021)

Jason Moran - The Sound Will Tell You & Let My People Go (2021)Jazz, CD

Jason Moran - The Sound Will Tell You & Let My People Go (2021)

Jason Moran - The Sound Will Tell You & Let My People Go (2021)

Wie?

Jason Moran is al enkele decennia één van de belangrijkste jazzpianisten en internationaal gelauwerd. Moran debuteerde midden jaren 90 van vorige eeuw bij het legendarische Blue Note label en kreeg er artistiek vrij spel. Zo werkte hij samen met de legendarische saxofonist Sam Rivers -check de plaat Black Stars 2001- en maakte furore met zijn eigen trio Bandwagon. Daarna ging het snel en werd Moran een vaste waarde in het kwartet van Charles Lloyd. Ze zijn nog steeds vrienden en zielsverwanten. Met All Rise: A Joyful Elegy for Fats Waller (2014) bracht hij een scherpe, intelligente en tegelijkertijd speelse interpretatie van Fats Wallers muziek. Geen tribute maar eerder een verderzetting van Wallers genialiteit. Met het nummer A Handful Of Keys omschreef pianist Fats Waller (1904-43) perfect het gevoel van 10 vingers die de 88 toetsen van het pianoklavier letterlijk te lijf gaan. Jason Morans versie van A Handful Of Keys geeft zeer goed aan dat de stilistische revolutie die begon bij Fats Waller nog steeds van cruciaal belang is voor elke hedendaagse pianist. Moran creëert altijd vernieuwend vanuit een respect voor traditie en blijft bewust geconnecteerd met de bloedlijn Jelly Roll Morton, Fats Waller, Duke Ellington, Art Tatum, Willie "The Lion" Smith, Bud Powell, Thelonious Monk, Mal Waldron, Cecil Taylor, Muhal Richard Abrams en Andrew Hill. Het zit allemaal in hem en in zijn muzikaal DNA. Momenteel heeft Moran zich teruggetrokken uit de grote arena van het Blue Note label en opereert vanuit de marge. Hij laat zich ook meer en meer kennen als een uomo universale: Moran maakt prachtig beeldend werk, componeert hedendaags klassiek en zet zich actief in voor de Black Music Matters movement.

Wat?

Midden januari verscheen The Sound Will Tell You, Jason Morans derde soloplaat die hij opnam de eerste tien dagen van 2021. Het album is uitsluitend digitaal beschikbaar via Bandcamp. In 12 songs vermengt hij standards met eigen werk en laat alles heel transparant klinken. The Sound Will Tell You is ook een soundtrack bij een expo rond enkele prachtige doeken van Moran, deze waren te zien in Luhring Augustine Gallery, Tribeca (NYC). In de bijhorende mini-documentaire zie je Moran aan het werk met een ontmantelde piano. Het binnenwerk ervan gebruikt hij als basis voor zijn kleurrijke expressionistische schilderijen. Daarnaast versterkt zijn muziek het beeld en krijg je in het slot van de film een kort stukje Robert Johnson te horen. Typisch voor Moran die je bewust maakt dat zijn muziek diepgeworteld zit in de blues en Afro-Amerikaanse cultuur. The Sound Will Tell You is geen monotoon geheel want er staan ook pittige improvisaties à la Cecil Taylor op. Bij Taylor werd het pianospel een expressieve en fysieke strijd, met veel ellebogen- en vuistenwerk. Hij vergeleek zichzelf graag met een balletdanser die wijdste sprongen (onder)neemt in de ruimte. Het is Cecil Taylor die ons brengt bij een tweede nieuwe release rond pianist Jason Moran: Let My People Go (2021). Het is een live album in duo met tenorsaxofonist Archie Shepp (1937) en bundelt twee Europese concerten uit 2017-8. Archie Shepp -choreograaf van opleiding- maakte zijn debuut in 1960 in de band van Cecil Taylor met wie hij een innige band onderhield. Shepp is gekend voor zijn brullende en schreeuwende saxofoon wat correspondeerde met zijn engagement binnen de vlammende burgerbeweging uit de jaren 60. Nog steeds is zijn muziek powerfull en doorspekt met soul, gospel en blues. En dat voel je ook op Let My People Go. Het duo Shepp-Moran opent met de spiritual Sometimes I Feel Like a Motherless Child en gaat richting Ellington en John Coltrane. Teder en warm is de stem van Archie Shepp, zeker op tenorsaxofoon. In balans en fijn gedoseerd legt Moran zijn akkoorden neer, gaat in dialoog, schept ruimte en laat ook plaats voor schitterende dissonanten. Beide heren zijn een perfecte match. Let My People Go past wonderlijk in het rijtje memorabele duo-opnames van Shepp met onder meer Horace Parlan, Joachim Kühn, Abdullah Ibrahim en Mal Waldron. 

Waarom?

The Sound Will Tell You en Let My People Go zijn een verademing tussen vele commerciële en -zogenaamde- hybride jazzreleases. Jason Moran blijft trouw aan zichzelf, toont ons zijn oprechte eruditie, vakmanschap en klasse als pianist. Hij gaat tegen de stroom in en onderscheidt zich, maakt een statement. 

Praktisch?

Uitvoerder: Jason Moran 

Titel: The Sound Will Tell You

Label: ‎ Bandcamp

Uitvoerder: Archie Shepp & Jason Moran

Titel: Let My People Go

Label: Archieball (Broken Silence)

Joris Preckler

 

Joris Preckler over de cd 'The Sound Will Tell You' van Jason Moran