Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jazz Middelheim gaat naar de bioscoop

Jazz Middelheim gaat naar de bioscoopJazz

Het is bijna zover: het gezelligste jazzfestival van het land gaat van start! Om het publiek al helemaal warm te maken, slaat Jazz Middelheim de handen in elkaar met Cinema Cartoon's in Antwerpen. Op 1 en 8 augustus vertoont Jazz Middelheim er respectievelijk twee razend interessante documentaires: 'Juul’s Ears' en 'The Ballad of Fred Hersch'.
© Rob Miseur - Centro Studi Arrigo Polillo, Siena Jazz

Juul's Ears

Die laatste komt in zijn legendarische trio Jazz Middelheim betoveren op 11 augustus. Ook in 'Juul’s Ears' horen we verschillende artiesten aan het woord die ooit al de affiche van Jazz Middelheim sierden en er dit jaar opnieuw staan. Archie Shepp, die op 12 augustus een tribute aan saxofoonlegende John Coltrane brengt, is maar een van de talloze voorbeelden.

Tickets voor deze filmvoorstellingen zijn te verkrijgen via www.cinemacartoons.be, tickets en festivalpassen voor Jazz Middelheim (Park Den Brandt, 9-12 augustus 2018) zijn verkrijgbaar via www.jazzmiddelheim.be of Fnac.

Woensdag 1 augustus, 20u: Juul's Ears

Een heerlijk portret van de in 2008 overleden Juul Anthonissen en zijn ongeëvenaarde jazzclub Hnita Jazz Club, waar jazz grootheden als Chet Baker, Keith Jarrett en Charles Mingus passeerden. Boordevol archiefbeelden, oude opnames en exclusieve interviews toont de film hoe de ongebreidelde muziekpassie van één man Heist-op-den-Berg begin jaren vijftig op de muzikale wereldkaart plaatste.

Documentaire tot stand gekomen in co-productie met Kunstencentrum Nona. Regie: Philippe Cortens, Bob Maes & Carlo Dieltjens.

Woensdag 8 augustus, 20u: The Ballad of Fred Hersch

Fred Hersch speelde niet alleen samen met de allergrootsten, maar wordt nu zelf algemeen beschouwd als één van de meest innovatieve hedendaagse jazzpianisten. Hersch is de eerste pianist die een week lang in de legendarische jazzclub Village Vanguard in New York stond. De muziek van Hersch vormt een genre op zich, dat een hele generatie muzikanten heeft beïnvloed. Net zoals hij een voortrekkersrol speelt in zijn openheid over zijn geaardheid en zijn strijd met AIDS. Een intieme film over van één van de strafste jazzpianisten van het moment en zijn fantastische composities.

Cinema Cartoon’s
Kaasstraat 4-6, 2000 Antwerpen
Info & tickets via www.cinemacartoons.be

Vier dagen lang op Klara

Dit jaar zendt Klara opnieuw 4 dagen rechtstreeks uit vanuit onze mobiele studio in het Antwerpse Park Den Brandt. Op donderdag 9, vrijdag 10 en zaterdag 11 augustus van 16.00 uur tot middernacht. En op zondag 12 augustus van 14.00 uur tot 22.00 uur. U kan alles uiteraard volgen op Klara, klara.be en de Klara-app.

Jazz Middelheim, groene oase voor muziekliefhebbers

Over 3 weken tovert Jazz Middelheim voor de 37ste keer het Antwerpse Park Den Brandt om tot een groene oase voor jazzliefhebbers die graag buiten de lijntjes kleuren.

Op 9 augustus komen hiphoppers Yasiin Bey (voorheen gekend als Mos def) en Talib Kweli in hun legendarische Black Starformatie de tent in vuur en vlam zetten met het Hypnotic Brass Ensemble uit Chicago. De stoelen gaan even opzij, want op deze eerste dag met Kamasi Washington, TaxiWars, Bram Weijters’ Crazy Men en het jong geweld van Steiger, MDC III, Dijf Sanders en Nordmann, is het onmogelijk om stil te blijven zitten.

Vrijdag 10 augustus kleurt zwart-geel-rood, want de crème van de Belgische scene passeert de revue: Melanie De Biasio krijgt na haar fel bejubelde optreden in 2016 ongetwijfeld ook dit jaar weer het hele park muisstil. Philip Catherine brengt voor de eerste keer ooit de artiestenline-up van zijn legendarische LP ‘September Man’ (1974) live samen in een heuse Reunion Band. Het jazztrio De Beren Gieren won de Klaraprijs voor Beste Belgische jazz-cd met hun nieuwste ‘Dug Out Skyscrapers’ en mag op Jazz Middelheim tonen waarom. Op de Club Stage viert Brussels Jazz Orchestra zijn 25-jarig bestaan met vier uiteenlopende projecten: We Orchestrate Words (of WOW), We Have A Dream, Kaneelvingers en Footprint.

Zondag 12 augustus staat zo goed als helemaal in het teken van de saxofoon. Wanneer de ene saxofoonlegende de andere eert, krijg je het fijnste staaltje jazzgeschiedenis voorgeschoteld. Archie Shepp’s Tribute to John Coltrane is een uniek en onmisbaar concert, waarin hij bijgestaan wordt door trompettist Randy Brecker. Daarvoor palmen Steve Coleman & The Five Elements de Main Stage in. Saxofonist Coleman past voor veel van zijn tijdgenoten in hetzelfde rijtje als Charlie Parker, Ornette Coleman en ja, ook Coltrane. Saxofonist Robin Verheyen & pianist Bram De Looze nodigen Amerikaans slagwerker Joey Baron uit, jarenlange sparring partner van John Zorn, Bill Frisell & Marc Copland, uit op het podium. De Main Stage wordt geopend door Aka Moon, het Belgisch jazztrio dat ritmische geluiden uit het Oosten en Afrika integreert in hun repertoire en zo een uniek geluid produceert.
Op de Club Stage viert het avant-gardistische Mâäk zijn twintigste verjaardag.

Praktische informatie

Jazz Middelheim
Park Den Brandt, Antwerpen
Do 9 augustus – zo 12 augustus 2018
Info & tickets: www.jazzmiddelheim.be

Donderdag 9 augustus 2018

[Main Stage] Black Star ft. Yasiin Bey & Talib Kweli with Hypnotic Brass Ensemble, Kamasi Washington, TaxiWars, Bram Weijters’ Crazy Men; [Club Stage] Nordmann, Dijf Sanders, MDC III, Steiger

Vrijdag 10 augustus 2018

[Main Stage] Melanie De Biasio, Philip Catherine Reunion Band, De Beren Gieren, FONS. ft. Logan Richardson; [Club Stage] WOW (We Orchestrate Words), We Have A Dream, Kaneelvingers, Footprint

Zaterdag 11 augustus 2018

[Main Stage] Jazz Loves Disney, Fred hersch Trio, Robin Verheyen Quartet, Ben Sluijs Quartet; [Club Stage] Sylvain Rifflet Re-Focus, Sylvain Rifflet Mechanics, Sylvain Rifflet Moondog Influences, Sylvain Rifflet & Joce Mienniel Duo

Zondag 12 augustus 2018

[Main Stage] Archie Shepp Tribute to Coltrane w/ special guest, Steve Coleman & the Five Elements, Verheyen - Baron - De Looze Trio, Aka Moon; [Club Stage] Mâäk Spirit presents… Big Ensemble, Mâäk Quintet, Mâäk Five, Mâäk 4tet

VVK tickets, jazz vouchers & meerdagenpassen via www.jazzmiddelheim.be of Fnac.

Volg Jazz Middelheim op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #jazzmiddelheim

Jazz Middelheim 2020

Jazz Middelheim vindt in 2020 plaats van 18 tot en met 27 september in het Antwerpse Park Den Brandt. En uiteraard is Klara ook van de partij.

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via jazzmiddelheim@klara.be

Foto © Bruno Bollaert

Jazz Middelheim 2018 - deel 2

Klara volgt ook dit jaar Jazz Middelheim op de voet. We zenden 4 dagen rechtstreeks uit vanuit onze mobiele studio in het Antwerpse Park Den Brandt. Op donderdag 9, vrijdag 10 en zaterdag 11 augustus van 16.00 uur tot middernacht. En op zondag 12 augustus van 14.00 uur tot 22.00 uur. Tussen de concerten door serveren Bart Vanhoudt, Lies Steppe en Karel Van Keymeulen gesprekken met de muzikanten.

Presentatie: Bart Vanhoudt

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via jazzmiddelheim@klara.be

Van donderdag 9 tot en met zondag 12 augustus 2018 via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app. (behalve het optreden van Kamasi Washington, omdat we daarvoor geen herbeluister-rechten konden vastkrijgen)

Foto © Bruno Bollaert

Jazz Middelheim 2018 - deel 3

Klara volgt ook dit jaar Jazz Middelheim op de voet. We zenden 4 dagen rechtstreeks uit vanuit onze mobiele studio in het Antwerpse Park Den Brandt. Op donderdag 9, vrijdag 10 en zaterdag 11 augustus van 16.00 uur tot middernacht. En op zondag 12 augustus van 14.00 uur tot 22.00 uur. Tussen de concerten door serveren Bart Vanhoudt, Lies Steppe en Karel Van Keymeulen gesprekken met de muzikanten.

Presentatie: Bart Vanhoudt

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via jazzmiddelheim@klara.be

Van donderdag 9 tot en met zondag 12 augustus 2018 via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app. 
(behalve het optreden van Kamasi Washington, omdat we daarvoor geen herbeluister-rechten konden vastkrijgen)

Foto © Bruno Bollaert