Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jazz Middelheim lost de eerste namen

Jazz Middelheim lost de eerste namenJazz

Jazz Middelheim, dit jaar van 3 tot en met 6 augustus in het Antwerpse Park Den Brandt, maakt vandaag de eerste artiesten bekend die er deze zomer zullen aantreden. 5 augustus staat volledig in het teken van tributes.
Randy Weston

Randy Weston. Foto (c) Carol Friedman

Randy Weston brengt een ode aan Thelonious Monk in het kader van Monk 100, Bill Frisell selecteert uit het oeuvre van John Lennon met ‘All We Are Saying’, Mingus Big Band eert –welja- Charles Mingus en Tony Allen Quartet brengt deze zomer Art Blakey –een van de grootste en meest invloedrijke drummers die ooit geleefd heeft- even terug naar het Antwerpse park. Op de Club Stage demonstreert Ruben Machtelinckx in verschillende gedaantes zijn kunsten.

De 36e editie van Jazz Middelheim vindt dit jaar plaats van 3 tot en met 6 augustus. Iets vroeger dan het weekend rond de 15e augustus, waarrond het festival gewoonlijk plaats vindt. Hoewel de datum ietwat verschuift, blijft het Antwerpse Park Den Brandt de locatie bij uitstek voor uw jaarlijkse afspraak.

Zaterdag 5 augustus 2017, de derde dag van Jazz Middelheim 2017, staat helemaal in het teken van de groten der jazz met een resem aan tributes. Randy Weston, de grootvader van de jazz met zijn ondertussen zeven decennia (!) omvattende actieve carrière, brengt met zijn nieuwste album “The African Nubian Suite” een spannende mix van het ritmisch erfgoed van Afrika en uitgesproken jazz-elementen. Voor het concert grijpt Weston de indringende, percussieve Afrikaanse ritmiek aan om eer te brengen aan Thelonious Monk, die samen met Duke Ellington een enorme invloed had op de ontwikkeling van zijn pianospel. Onder de noemer Randy Weston’s African Rhythms Centennial Tribute to Thelonious Sphere Monk zal hij de 100e verjaardag van Monk vieren en de nacht van deze derde festivaldag inleiden.

Voor het de beurt is aan Mr Weston, selecteert de legendarische gitarist Bill Frisell uit het muzikaal repertoire van John Lennon, onder de noemer ‘All We Are Saying’. Samen met zijn band ontdoet hij alle composities van tekst en herinterpreteert hij de onderliggende, elegante en melodieuze harmonieën van de bekende nummers die hem reeds lang hebben geïnspireerd, tot jazz-versies. Ook Mingus Big Band bevestigt voor diezelfde dag zijn komst. In 1976 stond bassist Charles Mingus nog in hoogsteigen persoon op het podium van Jazz Middelheim, deze zomer brengt de Mingus Big Band, die in 2011 nog een Grammy voor ‘Best Large Jazz Ensemble Album’ won, een variatie aan Mingus’ werk die de beste delen van zijn erfenis omvangen. Tony Allen Quartet bijt op 5 augustus de spits af met een tribute aan bebop drummer Art Blakey. Allen staat, samen met Fela Kuti, bekend als voortrekker van de Afrobeat stijl en werkte onder meer samen met Blur frontman Damon Albarn en Red Hot Chili Pepper bassist Flea.

Op de Club Stage is Ruben Machtelinckx de centrale figuur. Samen met gelijkgestemde muzikanten, en met improvisatie als rode draad, brengt hij opeenvolgend sets met Linus + Økland/Van Heertum/Zach, Machtelinckx/Jensson/Badenhorst/Wouters, Linus + Skarbø/Leroux en Linus + Økland/Van Heertum/Zach.

Het volledige programma voor Jazz Middelheim 2017 wordt op 2 mei om 11u bekendgemaakt.

Tickets zijn te koop via de website www.jazzmiddelheim.be en via Fnac.

Info: www.jazzmiddelheim.be 3-6 augustus 2017, Park Den Brandt, Antwerpen