Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jazzdrummer Jimmy Cobb overleden

Jazzdrummer Jimmy Cobb overledenJazz

Jazzdrummer Jimmy Cobb was de langstlevende van het Miles Davis-sextet dat in 1959 het legendarische album Kind of Blue opnam. Hij werd 91 jaar oud.
Jimmy Cobb© Redferns

Cobbs cymbalen en vlotte pols maakten wezenlijk onderdeel uit van de sound van Kind of Blue.

Cobbs cymbalen en vlotte pols maakten wezenlijk onderdeel uit van de sound van Kind of Blue. Het album betonneerde Davis’ reputatie als coolste van de cool. Een tijdloze, toegankelijke en verbluffende plaat én een instant verkoopsucces. Een van de meest invloedrijke jazzplaten ooit. En Davis was pas 33.

Het oorspronkelijke gezelschap bestond verder uit saxofonisten John Coltrane en Julian Adderley, pianist Bill Evans en bassist Paul Chambers. Vlak voor ze de studio in doken, nam Miles Davis contact op met Jimmy Cobb. Vorig jaar nog vertelde hij in Billboard over de opname: ‘Miles zei enkele dingen en dan was het aan ons om zijn ideeën verder uit te werken. Hij vertrouwde ons want hij wist dat we allemaal goede muzikanten waren. Hij moest alleen maar zeggen wat er moest gebeuren.’

‘Miles wilde altijd iets anders doen’, vertelde Cobb nog. ‘Hij zocht altijd iets nieuws, wilde vooruit en niet terug. Met Kind of Blue zette hij gewoon een volgende stap.’
Cobb speelde nog op andere albums van Davis: Porgy and Bess, Sketches of Spain, Someday My Prince Will Come en Miles Davis at Carnegie Hall. Hij begeleide ook grote namen als Bill Evans, Stan Getz, Art Pepper en John Coltrane.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.