Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jazzlegende Chick Corea overleden

Jazzlegende Chick Corea overledenJazz

De Amerikaanse jazzpianist en componist Chick Corea is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat werd donderdagavond bekendgemaakt via zijn Facebookpagina.
© Robert Gauthier/Polaris/Photo News - 05066206

Chick Corea won 23 Grammy Awards.

Samen met Keith Jarrett en Herbie Hancock schreef Chick Corea jazzgeschiedenis. Hij gaf op een authentieke manier de akoestische piano een eigen gelaat en zette de rockjazz definitief op de kaart. Er staan er 23 Grammy Awards op zijn naam en songs zoals Spain, My Spanish Heart en Captain Marvel werden wereldhits en standards. Een icoon, om het zacht uit te drukken.

Corea is overleden aan een zeldzame vorm van kanker die pas recent was ontdekt, zo is te lezen op zijn Facebookpagina. De pianist liet ook nog een persoonlijke boodschap achter, waarin hij onder meer schrijft: "Ik wil iedereen bedanken die op mijn reis mee de muziek heeft doen branden. Ik hoop dat iedereen die de behoefte voelt om te spelen, schrijven, performen of wat dan ook, dat doet. Als het niet voor jezelf is, doe het dan voor de rest van ons. Niet alleen omdat de wereld meer artiesten nodig heeft, het is ook gewoon heel plezant."

It is with great sadness we announce that on February 9th, Chick Corea passed away at the age of 79, from a rare form of...

Posted by Chick Corea on Thursday, February 11, 2021

“It really was a bad motherfucker”

Chick Corea wordt groot vlakbij Boston. Zijn pa speelt zelf trompet in een Dixieland jazzband. Corea trekt even naar Juilliard School of Music maar begint dan mee te spelen in de bands van Stan Getz en Herbie Mann, op dat moment al gevestigde namen.

© chickcorea.com
The Chick Corea Elektric Band, midden jaren 80’

Nog geen tien jaar later staat hij naast Miles Davis. Corea speelt trouwens een sleutelrol in zijn carrière. Davis experimenteert eind jaren 60 met fusion jazz. Hij vermengt akoestische klanken met elektrische gitaar en piano. En aan de Fender Rhodes zit Chick Corea! Het resultaat is Bitches Brew. Eén lange, geïmproviseerde jamsessie met daarnaast ook Wayne Shorter en Jack DeJohnette.
“It really was a bad motherfucker,” zei Davis later over de band. Davis was oorspronkelijk geen grote fan van de elektrische piano. Nochtans zou net die een belangrijke rol spelen op Davis’ volgende albums als A Tribute to Jack Johnson en het legendarische On the Corner.

Corea kiest voluit voor zijn eigen avantgardistische en elektronische muziek. Op zijn inspiratie staat geen rem. Van verfijnd duo met vibrafoon tot de trendsetting Elektric Band. Corea vangt alle invloeden uit de lucht en kneedt ze samen in zijn eigen muziek.

Eind jaren 60 komt hij contact met L. Ron Hubbard, de man van Scientology Church (waar ook Tom Cruise en John Travolta lid van zijn). Hubbard blijft voor Corea een bron van inspiratie, ook als die in 1986 overlijdt. De twee laatste albums van Elektric Band zijn trouwens volledig gewijd aan Hubbards literatuur.

© chickcorea.com
Return to Forever

Return to forever

In 1972 richt hij Return to Forever op. Een rockjazzband met onder anderen Stanley Clarke, Lenny White en Bill Connors. De band zorgt voor vuurwerk en laat zijn invloed ook buiten de jazzwereld voelen. “Toen ik Hymn of the Seventh Galaxy schreef, stond het haar op mijn armen recht”, zegt Corea later. “We sloegen echt een nieuwe richting in. En het publiek pikte de vibe op.”

Corea verandert de horizon van de piano. Elke keer opnieuw is het weer afwachten welke kant hij uitgaat. Het verwondert dan ook niemand dat Corea zelfs klassieke muziek begint te schrijven. In 2006 componeert hij ‘Piano Concerto #2’, een stuk ter ere van Mozart.

De laatste jaren zit Corea niet stil. Hij vormt nog gelegenheidsduetten met Herbie hancock, Béla Fleck en Stanley Clarke. Dat hij moge rusten in Scientology Peace!

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.