Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jazzmuzikant Lander Gyselinck geëerd met Vlaamse Cultuurprijs Muziek 2015

Jazzmuzikant Lander Gyselinck geëerd met Vlaamse Cultuurprijs Muziek 2015Jazz

Topdrummer Lander Gyselinck heeft vanavond de Vlaamse Cultuurprijs Muziek 2015 ontvangen uit handen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden en een bronzen kunstwerk.
Foto van Lander Gyselinck

Lander Gyselinck

De jury selecteerde een jong talent (°87, Gent) met een ongelofelijk palmares. Gyselinck is al langer een referentie op de nationale en internationale jazzscene en niet alleen als muzikant, ook als componist. Hij ontwikkelde zeer snel een eigen stijl waarmee hij zich een weg baande in de avant-garde, experimentele en improvisatiejazz, van hier tot ver buiten de landsgrenzen.

Na een opleiding jazz en lichte muziek aan het Conservatorium in Gent en Brussel vulde hij zijn kennis aan met een jaar New School for Jazz and Contemporary Music. Lander Gyselinck verkende vele horizonten: met het kwintet STUFF. brengt hij met vier andere muzikanten een crossgenre groove, ergens tussen hiphop en eerder elektronische jazz funk.
Gyselinck is actief in een hele resem projecten in verschillende constellaties. Hij stond aan de wieg van LABtrio en werkt met grote namen zoals Kris Defoort. Ook met BeraadGeslagen, het Ragini Trio, Sandy, zijn New Yorkse band Howard Peach, Sinister Sister en zijn soloproject Known Alone treedt hij regelmatig op.

Lander Gyselinck is een graag geziene podiummuzikant. Hij kan dan ook al een zeer lange speellijst voorleggen waaronder: Jazz Middelheim, Vrijstaat O., de Beursschouwburg, White Cat, Brosella, Dour, Dinant jazzfestival, Flagey. Tremplin Jazz d’Avignon, Bilzen Jazz Night, Nederland, Noorwegen, Zweden, UK, Polen, Duitsland, New York, … Eerder ontving hij de Toots Thielemans Jazz Award, de Sabamprijs Jong Talent en de prijs Gent Jazz. Vorig jaar werd hij MIA 2015 muzikant van het jaar. Het juryverslag stelt: “Deze drummer, componist en muziekduivel-doet-al is een bijzondere, creërende en straffe muzikant, die al op jonge leeftijd uitblinkt en over een enorm groeipotentieel beschikt. Hij is niet voor één gat te vangen en de creatieve spil bij diverse projecten”.

“Gyselinck heeft zich op zo’n jonge leeftijd al een weg naar de top gedrumd. Ik ben fier dat ik deze jonge muzikant nu ook, na de Toots Thielemans Jazz Award en de SABAM Youth and Music Award, de Cultuurprijs Muziek mag overhandigen. Benieuwd welk moois hij nog allemaal op ons zal loslaten”, aldus Sven Gatz. “Dit is een eer die ik niet zag aankomen”, reageert de laureaat. “Het is een eer die ik te danken heb aan alle eigenzinnige artiesten, muzikanten, muziekliefhebbers, met wie ik het genoegen heb te mogen werken, van gedachten te wisselen en van wie ik altijd zal blijven leren. Dank u, jullie, daarvoor. Een kunstenaar staat nooit op zich, maar staat altijd ook voor iets anders, voor een gemeenschap. Ik neem daarom de vrijheid om deze prijs in ontvangst te nemen als pars pro toto, als deel van een geheel, en juich het toe dat de Vlaamse overheid via deze prijs erkent dat de Belgische en dus Vlaamse kunst zich, niet in het minst internationaal, laat kennen door zijn creatieve honger, zijn kritische en open geest en een voorkeur voor eigenzinnig experiment. Ik hoop in de toekomst ook anderen te kunnen inspireren om grenzen op te zoeken en te doen vervagen, en de geesten open te houden.”

De uitreiking vond plaats in Flagey als voorprogramma van het concert van Gyselincks trio met Chris Speed (tenorsax en klarinet) en Simon Jermyn (elektrische bass), Howard Peach.
Tot slot een tip: Gyselinck staat volgende lente op de planken in de Vooruit in Gent met zijn zus Femke, zij het in omgekeerde rollen, zij als muzikante, hij als danser. Cultuurprijzen Vlaanderen 2015 Op voorzet van een jury van deskundigen lauwert de Vlaamse minister van Cultuur een persoon of organisatie die het voorbije seizoen een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen. De Cultuurprijzen Vlaanderen maken de laureaat bekend op een belangrijk evenement van de sector waarbij zowel de sector als de winnaar aandacht en waardering krijgen. Aan een Cultuurprijs is een bedrag van 10.000 € verbonden. Voor de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000 €. Elke laureaat ontvangt het bronzen beeldhouwwerk ‘La ultima isla’ van Philip Aguirre.