Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
'Je liefhebbende Vincent'

'Je liefhebbende Vincent'Kunst & Cultuur

Van Gogh is alomtegenwoordig. In Amsterdam is er een unieke expo over van Gogh met enkele van zijn brieven. Want naast kunstenaar was hij ook een fervente brievenschrijver. De van Gogh, immersive experience in Antwerpen brengt zijn schilderijen tot leven. Daar kan je in de wereld van zijn werken stappen.
© vangoghletters.org

In zijn leven schreef van Gogh meer dan 800 brieven. Van correspondentie die aan hem gericht is, zijn er maar 83 brieven overgebleven. Die komen voornamelijk van zijn jongere broer, Theo.

Doorheen zijn leven schreef van Gogh meer dan 800 brieven. Die waren voornamelijk gericht aan zijn jongere broer Theo. Bent Van Looy, muzikant en van Gogh liefhebber, heeft een grote passie en bewondering voor de kunstenaar dankzij zijn brieven. Die geven je de kans om een blik te werpen op van Gogh zijn leven en persoonlijkheid. De brieven bevatten universele onderwerpen zoals zijn worsteling met eenzaamheid en zijn behoefte aan liefde en verbintenis. Thema’s die ook vandaag nog relevant zijn. 

 Van Looy heeft van Gogh leren kennen via postkaarten, maar voelde toen geen connectie met zijn werken. Pas door zijn brieven te lezen, kwam van Gogh voor hem tot leven. Die brieven vormen ook een handleiding voor zijn werk, wat heel uitzonderlijk is. Van Looy: ‘Dankzij de brieven weten we precies waar hij op dat moment mee bezig was, wanneer ieder schilderij gemaakt is, wat hij daarmee bedoelde en welk proces daar aan de grondslag lag. En dat is heel interessant om te lezen.’

Tijdens zijn leven had van Gogh moeite met sociale situaties, waardoor zijn werken dienden als visitekaartje. Van Looy: ‘Hij vond het heel moeilijk om aansluiting te vinden bij mensen in het dagelijkse leven. Hij was niet goed in smalltalk, hij vond het moeilijk om voor iemand te zitten en gewoon menselijk contact te hebben. En ik denk dat hij daarom ook zo zocht naar een manier om zichzelf te verklaren aan de wereld in schilderijen en tekeningen. Dit is Vincent, dit ben ik.’

Beluister hieronder een fragment met Bent Van Looy over van Gogh.

Bent Van Looy over Vincent van Gogh.

De tentoonstelling ‘Je liefhebbende Vincent. Van Goghs mooiste brieven’ is nog te bekijken in het Amsterdamse van Gogh museum tot 10 januari 2021. Je kan de brieven ook online lezen via www.vangoghmuseum.nl.

Meer informatie over van Gogh, the Immersive Experience is terug te vinden via  www.expovangogh.be

 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.