Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jean-Pierre Smyers viert het 50-jarig bestaan van Musique en Wallonie bij Music Matters

Jean-Pierre Smyers viert het 50-jarig bestaan van Musique en Wallonie bij Music MattersBlijf verwonderd!

Musique en Wallonie wordt 50 jaar! Dit feestelijke jubileum vieren we met Jean-Pierre Smyers, die al sinds 2001 voorzitter van het Waalse platenlabel is. Hij komt bij Music Matters vertellen over 50-jaar Musique en Wallonie en over de nieuwe platen die ze recentelijk uitbrachten.

Jean-Pierre Smyers

Musique en Wallonie

Musique en Wallonie is een groot platenlabel dat als doel heeft het muzikale erfgoed van de Belgische Franstalige gemeenschap te versterken. Ze geven voornamelijk cd’s uit met klassieke muziek van Waalse componisten en uitvoerders. Voorafgaand aan de uitgave vinden er vaak grote historisch musicologische studies en onderzoek in samenwerking met de universiteit van Luik plaats.

De catalogus van Musique en Wallonie biedt een rijke waaier aan tijdsperiodes, componisten en genres. Van Lassus, Binchois en Ciconia over Du Mont en Pieltain tot Gossec, Franck en Jongen. Elke periode heeft wel een grote Waalse of Zuid-Nederlandse componist gekend.

Nieuwe releases

Musique en Wallonie viert haar vijftigste verjaardag niet alleen met een concert van het Choeur de Chambre van Namen voor beperkt publiek, maar ook met de release van vijf nieuwe cd’s. Hieronder vallen onder andere een cd met onuitgegeven en nog nooit opgenomen koorwerken van César Franck, een cd met motetten van Jean-Noël Hamal en een cd met missen waarvan de componisten niet gekend zijn.

Voor de cd met liederen van Édouard Lassen kon Musique en Wallonie de uitstekende uitvoerders Reinaud Van Mechelen (tenor) en Anthony Romaniuk (piano) strikken. Op de cd met orgelwerken van Joseph Jongen, opgenomen in december 2020, horen we het grote orgel van de Henri Le Boeufzaal in de Bozar. Door de waterschade die de Bozar opliep bij de brand van 18 januari 2021 is dit een van de laatste opnames waarop het orgel in volle glorie te horen is.

Herbeluister het gesprek van Jean-Pierre Smyers in Music Matters hieronder.

17/11/2021 Jean-Pierre Smyers over 50 jaar Musique en Wallonie

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.