Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jean Rondeau - Vertigo

Jean Rondeau - VertigoKlassieke muziek, CD

Uitvoerder: Jean Rondeau, klavecimbel. Erato 2564697458.
Hoes van de cd Vertigo van de klavecinist Jean Rondeau

Vertigo van de klavecinist Jean Rondeau

Klavecimbelwerken van Jean-Philippe Rameau en Pancrace Royer

Liefhebber van barokmuziek? En van klavecimbel? Dan zal Jean Rondeau wellicht geen onbekende zijn. Deze jonge, Franse god-van-het-klavecimbel is het helemaal aan het maken. Superlatieven vliegen in het rond. Rondeau krijgt lovende commentaren, haalt de ene prijs na de andere binnen (o.a. MAfestival Brugge 2012) en is een veelgevraagd uitvoerder.

Op zijn nieuwe – tweede – cd brengt Rondeau twee componisten samen uit de Franse barok: Jean-Philippe Rameau (1683-1764) en Joseph-Nicolas-Pancrace Royer (1705-1755). Zij zijn aan mekaar gewaagd, vooral wat betreft de compositie van klavecimbelmuziek en opera. Richt Rameau zich nog vooral op elegante dans en op karakterstukken, dan gaat Royer voluit voor de dramatiek van de opera. Rondeau stelt een goed doordacht en mooi uitgebalanceerd programma voor, gespiegeld aan de opbouw van een Franse barokopera met een prélude en drie entrées – La Poésie, La Musique en La Danse. Want precies dat probeerden Rameau en Royer ook in hun klaviermuziek te vatten: de grootsheid, de pracht en praal van de opera. Die op haar beurt via hun klavecimbelmuziek de huiskamers wist te bereiken en te betoveren. Luister maar eens naar Le Vertigo, een grillig, onstuimig stuk waaraan de cd terecht z’n titel ontleende.

Jean Rondeau speelt zelfverzekerd en vol overgave. De muziek sprankelt en tintelt glashelder – zowel in de snelle als in de langzame delen. Rondeau articuleert, vertelt, hij wíl de muziek duidelijk maken en doorgeven. De energie en het enthousiasme van de uitvoerder slaan over op de muziek en bijgevolg ook op de toehoorder. En overdondert de muziek soms wat in dynamiek en snelheid, wij zijn vooral blij met zo’n getalenteerd, gedreven musicus.

- Els Van Hoof

Klara's oordeel