Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jef Cornelis overleden

Jef Cornelis overledenKunst & Cultuur

Pompidou vernam het overlijden van regisseur Jef Cornelis. Hij was bekend om zijn eigenzinnige kunstdocumentaires. Ze werden gemaakt voor tv, maar belandden uiteindelijk in musea.
VRT

Jef Cornelis tijdens de opnamen van 'Waarover men niet spreekt' (1968)

Jef Cornelis (° 1941) studeerde aan de Filmacademie in Amsterdam. Enkele jaren later kon hij bij de BRT (de Belgische Radio en Televisie) aan de slag. Tussen 1963 en 1997 draaide hij meer dan 200 kortere en langere programma's, reportages en documentaires over kunst en cultuur, over de omwentelingen die sinds die jaren in de architectuur, de stedenbouw en de wereld van de kunsten plaatsvonden. Van korte verslagen en portretten voor de kunstrubriek Zoeklicht tot het acht uur durende De langste dag, het verslag over Jan Hoet's 'Chambres d'Amis' in Gent in 1986. Acht uur live televisie waarvoor Jef Cornelis de captatiewagens van de sportdienst wist te gebruiken en waarvoor hij de halve BRT mobiliseerde.

Bij het grote publiek is hij vooral bekend omwille van het spraakmakende, en zeer bekritiseerde, praatprogramma Container, waarin jonge denkers met elkaar in gesprek gaan in een smalle, speciaal voor de opnamen ontworpen en ingerichte, container.

In 2016 organiseerden Argos en Cinematek een grote retrospectieve over Jef Cornelis. Herbeluister hieronder het gesprek met Jeroen Laureyns in Pompidou over die tentoonstelling.

Jeroen Laureyns over Jef Cornelis in Pompidou, 2016

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram