Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jef Neve over Chick Corea: "Elke jazzpianist is door hem beïnvloed."

Jef Neve over Chick Corea: "Elke jazzpianist is door hem beïnvloed."Jazz

"Een groot verlies voor de jazzwereld." De Amerikaanse jazzpianist Chick Corea overleed onverwacht op 79-jarige leeftijd, zo raakte donderdagavond bekend. Ook Jef Neve is geschrokken: "Hij bleef nog altijd nieuwe muziek uitbrengen, hij zal enorm gemist worden."
© Fotogramma/Empics Entertainment/Photo News - 58037154

Chick Corea werd 79, hij overleed aan een zeldzame vorm van kanker.

Jef Neve heeft Corea één keer ontmoet in New York. "Hij was niet alleen een geweldige muzikant maar ook als een heel aimabele man met een zachte uitstraling. De muzikanten op het podium zagen hem graag."

Chick Corea was een van de belangrijkste spilfiguur in de jazz. "Chick Corea heeft in de jaren 70 mee de fusion jazz in gang getrokken." Hij speelde niet alleen akoestisch, maar experimenteerde ook met synthesizers en rhodes. "Dat heeft ervoor gezorgd dat een breed publiek de jazz heeft ontdekt." Hij vermengde veel verschillende genres, maar toch is hij volgens Jef Neve altijd heel trouw gebleven aan zichzelf: "Het DNA van zijn muziek is nooit veranderd en dat maakt van hem een heel sterke persoonlijkheid."

In een interview met Jazz Times in 2020 vertelde de bescheiden Corea dit: “Wat muziek voor mensen doet is: het stimuleert wat natuurlijk is in ons allemaal. Het is een oergevoel, in elke persoon. Je moet geen professioneel zijn – het enige wat je moet doen is mens zijn en open staan voor het spel van verbeelding.” Down to earth, dat schetst hem helemaal volgens Jef Neve: "Hij gaat de dingen niet moeilijker maken dan nodig is, het is eerlijke muziek. Het is een pianist die mijlpalen heeft gezet in onze geschiedenis, Chick Corea is een genie."

Jef Neve over Chick Corea

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.