Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jeroen Brouwers schrijft een "laatste" boek, en hij weet nog altijd hoe dat moet

Jeroen Brouwers schrijft een "laatste" boek, en hij weet nog altijd hoe dat moetKunst & Cultuur

"Cliënt E. Busken" wordt aangekondigd als de laatste roman van de bekroonde auteur Jeroen Brouwers, die in april 80 wordt. VRT NWS-journaliste Ruth Joos kon hem spreken. Het werd een uniek gesprek bij de schrijver thuis, in Lanaken. Bekijk en beluister het hier.
Afbeelding van Jeroen Brouwers en Ruth Joos© VRT NWS

Ruth Joos op bezoek bij Jeroen Brouwers

De vorige keer dat auteur Jeroen Brouwers in het nieuws kwam, werd z'n illegale woning in de bossen van Zutendaal afgebroken, na een jarenlange juridische strijd. Nu is er heuglijker nieuws: vandaag verschijnt weer nieuw werk! Na de "Zutendaalse jaren" kwam Brouwers in 2017 in het centrum van Lanaken terecht, samen met het omvangrijke archief en de vele kasten vol boeken. Tussen die boeken van collega's - "vriendjes", noemt Brouwers ze zelf - schreef hij moeizaam verder aan de nieuwe roman "Cliënt E. Busken", volledig met de hand.

Een mens zit nooit zonder gedachten. Ik wilde een opeenvolging van gedachten neerschrijven in mijn boek.
Jeroen Brouwers

Kenmerkende Brouwersthema's met een feest van taal

In het boek wemelt het van de hem zo kenmerkende "Brouwersthema’s". De moeder, een van weemoed vervulde herinnering aan een kindertijd in voormalig Nederlands-Indië, het opgesloten zitten,… En natuurlijk speelt de leeftijd van het personage E. Busken ook een hoofdrol, of in elk geval de daarmee gepaard gaande ongemakken. Hoewel de roman dus de grote en zware thema’s niet uit de weg gaat, is het een feest van taal in de “gedachtencarrousel” van E. Busken. Al waart en waadt de dood natuurlijk doorheen het hele boek, tot op de laatste bladzijde, tot de laatste zin, tot het laatste woord.

Feestjaar

Van al te veel optimisme zult u Jeroen Brouwers zelden kunnen beschuldigen, maar 2020 wordt desondanks een feestjaar. Naast de nieuwe roman viert de bekroonde auteur op 30 april zijn 80e verjaardag. Collega’s en bewonderaars zullen hem eren met de brievenbundel “Aan een karakter”, die (niet geheel toevallig) eind april zal verschijnen. Ze blikken terug op Brouwers’ omvangrijke oeuvre, van “Bezonken rood” over “Het hout” tot het gloednieuwe "Cliënt E. Busken"

Beluister de podcast en bekijk de video op de website van VRT NWS

Bron: VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.