Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jeroen Brouwers wint Libris Literatuurprijs

Jeroen Brouwers wint Libris LiteratuurprijsBlijf verwonderd!

De roman "Cliënt E. Busken" van Jeroen Brouwers wint de Libris Literatuurprijs 2021. Die is 50.000 euro waard. Bij de zes genomineerden was ook een Vlaming, Erwin Mortier met "De onbevlekte". Jeroen Brouwers woonde de uitreiking niet bij, wegens zijn zwakke gezondheid. Hij noemt het winnende boek zijn laatste.

Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers, de oudste van alle zes genomineerden, krijgt de Libris Literatuurprijs voor zijn naar eigen zeggen laatste roman "Cliënt E. Busken", een verhaal over een oude, verbitterde man in een rusthuis, dat hij als een gevangenis ervaart.

“Roman die je opslokt en meesleurt“

De uitreiking verliep zonder publiek; vier van de zes genomineerden waren lijfelijk aanwezig in Amsterdam. Juryvoorzitster Lilianne Ploumen sprak het verlossende woord: "De Libris Literatuurprijs 2021 gaat naar een unieke roman, die je opslokt en meesleurt, die je naar adem happend laat rondtollen en hijgend stil doet staan. Een pas op de plaats als een wervelwind."

In "Cliënt E. Busken" zit het hoofdpersonage vastgesnoerd in een rolstoel en praat niet meer. Inwendig echter is er sprake van "woest kolkend, opvlammend innerlijk leven", schrijft het juryverslag. "Je zit als lezer in zijn hoofd, je wordt hem haast zelf.Brouwers zuigt je mee in dit verslavende taalcircus, een ware krachttoer, hilarisch en ontluisterend tegelijk."

Jeroen Brouwers is een van de grote namen van de Nederlandstalige literatuur, met bekende titels als "Bezonken rood", "De zondvloed" of "Het hout". Hij noemt "Cliënt E. Busken" zelf zijn laatste roman. Brouwers is Nederlander, maar woont al tientallen jaren in Vlaanderen.

Meer op VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.