Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jeroen D'hoe: "De versie van Reinbert de Leeuw is zo'n meerwaarde."

Jeroen D'hoe: "De versie van Reinbert de Leeuw is zo'n meerwaarde."Klassieke muziek

Op het Klarafestival speelde Het Collectief Das Lied van der Erde. Oorspronkelijk van Mahler maar hier in de bewerking van Reinbert de Leeuw. Het Collectief nam het stuk nog vlak voor de Leeuws dood samen met hem op. En nu dus live op het Klarafestival, met een nieuwe dirigent: Gregor Mayrhofer.
Foto van Het Collectief in De Munt© Björn Comhaire

Het Collectief in De Munt

Toen Gustav Mahler Das Lied von der Erde schreef, wist hij dat hij weldra zou sterven aan een hartfalen. Das Lied von der Erde is dus geschreven voor het einde van een leven.

Met zijn bewerking probeerde Reinbert de Leeuw dichter bij de bedoeling van Mahler te komen. Hij was ervan overtuigd dat als Mahler de ensemblecultuur zou hebben gekend, hij Das Lied von der Erde voor een kamermuziekgezelschap had gecomponeerd. De partituur is zo sober dat het bijna niet anders kan. De Leeuw bewerkte het voor een kleinere bezetting.

Musicoloog Jeroen D’hoe keek, luisterde en genoot ervan!

D’hoe: “Ik ervaar deze uitvoering niet als een kleine versie. Het blijft compleet en vol klinken. Je hebt nooit het gevoel dat je iets mist. Het werk wordt heel transparant. Dat is de meerwaarde. Je kan de muzikale uitwisseling tussen muzikanten en solisten goed volgen.”

Beluister hier het concertverslag van Jeroen D'hoe in Espresso:

Jeroen D'hoe over Das Lied von der Erde

Herbekijk het concert op klarafestival.be of VRT NU.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.