Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jeroen Olyslaegers wint Fintro Literatuurprijs met 'Wil'

Jeroen Olyslaegers wint Fintro Literatuurprijs met 'Wil'Kunst & Cultuur

Jeroen Olyslaegers is in de Handelsbeurs in Gent gelauwerd met de Fintro Literatuurprijs voor zijn roman 'Wil'. 'Jeroen Olyslaegers schreef met 'Wil' een ijzersterke oorlogsroman waarin inhoud, tempo en taligheid hand in hand gaan', motiveert de jury onder leiding van Kathleen Cools. Aan de Fintro Literatuurprijs is 25.000 euro en een sculptuur van Nick Ervinck verbonden.
Jeroen Olyslaegers wint Fintro Literatuurprijs met 'Wil'

Jeroen Olyslaegers wint Fintro Literatuurprijs met 'Wil'. Foto (c) Belga

Olyslaegers was een van de twee Vlaamse schrijvers op de shortlist van de Fintro Literatuurprijs. "Het smelt" van Lize Spit stond ook op de shortlist. Vorig jaar stonden er enkel Nederlandse schrijvers op de shortlist van de belangrijkste Vlaamse literatuurprijs.

Olyslaegers en Spit grepen onlangs naast de Libris Literatuurprijs. Vanmiddag mocht Olyslaegers de Fintro Literatuurprijs in ontvangst nemen. De onderscheiding ging vroeger door het leven als de Gouden Uil en de Gouden Boekenuil.

"Jeroen Olyslaegers schreef met "Wil" een ijzersterke oorlogsroman waarin inhoud, tempo en taligheid hand in hand gaan. Het is een moreel geladen boek waarin de stad Antwerpen een etterende wond is die nooit volledig heelt zolang men zich nog herinnert wat ooit passeerde", motiveert de jury onder leiding van Kathleen Cools.

Ook lezers kiezen voor "Wil" van Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers viel twee keer in de prijzen in de Handelsbeurs in Gent. Hij won niet alleen de prijs van de vakjury, die goed is voor 25.000 euro en een sculptuur van Nick Ervinck.

"Wil" werd ook door de lezersjury onder leiding van Raf Walschaerts uitgeroepen tot beste Nederlandstalig boek van het voorbije jaar. Aan die onderscheiding is 2.500 euro en een bijzondere vulpen verbonden.

Jeroen Olyslaegers is in 1967 in Mortsel geboren. Hij schrijft romans, columns en theaterteksten. Zijn vorig romans zijn "Wij" (2009) en "Winst" (2012). Drie jaar geleden werd de schrijver gelauwerd met de Arkprijs van het Vrije Woord.

Bron: deredactie.be

Herbeluister het gesprek met Jeroen Olyslaegers in Pompidou van 7 september 2016

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Ilya Lisser / Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram