Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jeugdboekenmaand: op bezoek bij Leo Timmers

Jeugdboekenmaand: op bezoek bij Leo TimmersKunst & Cultuur

Maart is Jeugdboekenmaand, hét moment om kinderboeken te ontdekken. Het werk van illustrator Leo Timmers is ondertussen al in meer dan 25 talen vertaald. En vorig jaar zette The New York Times zijn boek ‘Aap op straat’ op de lijst van beste prentenboeken. Maar alles begint natuurlijk aan de tekentafel van Leo Timmers.
Afbeelding van Leo Timmers© rr

Leo Timmers

Aan deze tekentafel heeft Leo Timmers al heel veel uren gesleten. Toen hij twaalf was, kwam zijn vader op een avond thuis met de zware, ijzeren tafel. Zijn vader schilderde en de tafel kreeg een plekje in z'n atelier. En zo zaten ze, vader en zoon, uren samen in het atelier. Rug aan rug. "Mijn vader stond aan zijn ezel te schilderen en ik zat aan mijn tekentafel te tekenen."

De tekentafel is altijd mee verhuisd. “Ik zou zelfs niet meer aan een andere tafel kunnen werken", lacht Timmers.

Ik probeer mezelf elke dag te verplichten een idee te bedenken. Ik maak een aantal blaadjes aan elkaar en ik begin gewoon te tekenen.
Leo Timmers

De start van elk verhaal, begint bij Leo Timmers met een snel geschetst idee. Vijf minuten, meer heeft hij niet nodig. "Ik wil mezelf op een idee betrappen waarover ik niet heb nagedacht. Mijn hand gaat dan bijna sneller dan ik kan denken.”

Na het idee, begint het uitwerken. "Schrijven is herschrijven zeggen ze vaak. Wel, tekenen is hertekenen." En zo hertekent Timmers, tot het goed zit. "Het moet voor een kind meteen duidelijk zijn wat er te zien is. Elk detail moet kloppen."

Op bezoek bij Leo Timmers

www.leotimmers.com

Meer info, boekentips en alle activiteiten vindt u op jeugdboekenmaand.be

 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.