Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jeugdboekenmaand op Klara

Jeugdboekenmaand op KlaraKunst & Cultuur

Maart is Jeugdboekenmaand. Onder het motto 'Je bent wie je bent' gaat veel aandacht naar boeken die stereotypen doorbreken. Hoe pakken kinder- en jeugdboekenschrijvers dat aan? Happy Hour laat hen een hele maand aan het woord en geeft boekenpakketten weg.
Jeugdboekenmaand

Jeugdboekenmaand

'De jeugdboeken die ik las, hadden vooral mannelijke helden in de hoofdrol. Avontuur was voor jongens, verpleegsterrollen voor meisjes. Ik herkende me er simpelweg niet in.' Aldus MNM-presentatrice Karolien Debecker, meter van de Jeugdboekenmaand.

Een studie van de Nederlandse onderzoekster Vera Haket uit 2015 laat zien dat heel wat kinder- en jeugdboeken nog altijd vertrekken van traditionele stereotypen. De hoofdpersonages zijn doorgaans blank en groeien op met een vader en een moeder. Terwijl vader vaak wordt voorgesteld als 'kind onder de kinderen', is moeder de praktische organisator die het huishouden bestiert. En er zijn nog altijd meer mannelijke helden dan vrouwelijke. Veel kinderen voelen zich er niet door aangesproken omdat hun eigen leefwereld er sterk van afwijkt. 

Iedereen Leest wil dat alle kinderen zich kunnen herkennen in boeken. Daarom legt de Jeugdboekenmaand de nadruk op boeken die rolpatronen en hokjes doorbreken. Er zijn immers ook heel wat kinder- en jeugdboekenschrijvers die het bewust anders doen. Ze hebben het over kinderen die opgroeien met twee vaders of twee moeders, kinderen met een andersculturele achtergrond of personages die zich vanbinnen niet voelen zoals de buitenwereld hen ziet.

Happy Hour laat in maart auteurs aan het woord en wijst de weg naar de leukste jeugdboekenevenementen. En er valt ook iets te winnen: elke week verloten we een pakket met jeugdboeken die de platgetreden paden verlaten.

Happy Hour

Olav luidt deze week het weekend in en trakteert u op vrijkaarten voor de beste culturele evenementen.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via happy@klara.be

Elke vrijdag van 17 tot 19 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.