Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jodie Devos breekt een lans voor het Engelstalige lied

Jodie Devos breekt een lans voor het Engelstalige liedBlijf verwonderd!, CD

© Marco Borggreve voor Alpha/Outhere

Geen glitter- of galajurk voor Jodie Devos

Wie?

De Belgische sopraan Jodie Devos en de Franse operadirigent en pianist Nicholas Krüger. Het grote publiek sloot Jodie Devos in het hart na haar knallende finaleronde van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2014. De veelgeprezen plaat Offenbach - Colorature (2019) was een logisch gevolg, goed voor een Diapason d’Or de L’Année en Oper! Award Best Solo Album.

 

 

Wat?

And Love Said vormt het muzikale drielandenpunt van Jodie Devos. Ze groeide op in België, studeerde aan The Royal Academy of Music in Londen en ze woont momenteel in Frankrijk. Het is haar persoonlijke missie om het Engelse lied met iedereen te delen.

Ze kiest dan ook niet alleen voor Engelse componisten als Benjamin Britten (On This Island) en Ivor Gurney (Five Elizabethan Songs), maar ook Engelstalige liederen van Darius Milhaud en Germaine Tailleferre komen aan bod. Opvallend zijn de twee liederen van de 'Belgische' componist Irene Poldowski en het nieuwe werk van de Belgische componist Patrick Leterme. Hij schreef op vraag van Jodie Devos de muziek op twee gedichten van Oscar Wilde. Een cover van Freddie Mercury's (Queen) You Take My Breath Away maakt het plaatje compleet.

Waarom moet je dit horen?

And Love Said is veel meer dan een persoonlijk mooi verhaal. Jodie Devos zet haar kwaliteiten als liedzangeres in de verf. Van intimiteit troef in Come to Me in My Dreams (Frank Bridge) over vuurwerk en sensualiteit in Love's Philosophy (Roger Quilter) tot geloofwaardige kleuren in de duisternis van Benjamin Brittens On This Island. Ook de nieuwe liederen van Patrick Leterme, My Voice en Her Voice, dagen niet alleen de sopraan, maar ook de pianist uit.

Haar Engels is feilloos. Dat verwacht je natuurlijk van elke zanger (of acteur), maar er is nog een wezenlijk verschil tussen een taal spreken en een taal begrijpen en projecteren. Jodie Devos kruipt in de hoogstaande poëzie van Percy Shelley, Oscar Wilde, Mary Coleridge, William Blake, William Shakespeare etc, iets wat ze zeker moet meegekregen hebben tijdens de lessen English Songs in Londen. Nicholas Krüger is niet alleen als begeleider een goede zet geweest, hij heeft ook ervaring als stemcoach en koorleider. Hun samenwerking smaakt naar meer.

Wat heerlijk is het ook om een niet 'greatest hit' van Freddie Mercury (Queen) in een versie van Jodie te horen. You Take My Breath Away zingt ze zonder effectenbejag en in de geest van de poplegende. De albumhoes vat het samen: Jodie Devos draagt geen galajurk of glitterkleding, maar een mosterdgele coltrui. De plaat weerspiegelt wie ze als zangeres is!

Praktisch?

Uitvoerders: Jodie Devos (sopraan) en Nicholas Krüger (piano)

Titel: And Love Said

Label: Alpha

Catalogusnummer: ALPHA668

Carlo Siau

Carlo Siau over Jodie Devos