Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Johan Harstad

Johan HarstadKunst & Cultuur

Johan Harstad is één van de blikvangers op het Passa Porta Festival. Op zondag 31 maart 2019 is hij om 15u te gast in de Beursschouwburg. In de zomer van 2017 duidde recensent Alexander Van Caeneghem zijn werk bij Nicky Aerts in het zomerprogramma Belmondo.

Johan Harstad, Max, Mischa & het Tet-offensief

Johan Harstad (° 1979) schrijft romans, kortverhalen en theaterstukken. Als grote muziekfanaat publiceerde hij ook een biografie over de Noorse rockband Motorpsycho.

De boeken van Harstad gaan over de wereld zoals die vandaag aanvoelt. Hoe bouw je als doodgewone mens je leven uit nu het tijdperk van de grote verhalen ten einde gekomen is? Hoe zien je dagen eruit, waarin geloof je, waar ga je naartoe? Die existentiële twijfel beschrijft hij in een superieure stijl.

Voor de roman 'Hässelby' liet hij zich inspireren door het in Scandinavië bekende kinderboekenpersonage Alfie Atkins. Harstad beeldt zich in hoe het hem vergaat als volwassene. De 42-jarige Albert Aberg zegde zijn avontuurlijke leven op om voor zijn ouder wordende vader te zorgen. Hij vervalt in een monotone routine, tot zijn vader overleidt en er een nieuwe start lonkt. Het boek is een onderzoek naar de erfenis van de naoorlogse welvaartsstaat in Scandinavië.

John Erik Riley / The Lacktr Prpgnda Community
Johan Harstad

De verhalenbundel 'Ambulance' bundelt elf vertellingen over een aantal stadsbewoners die elk op hun manier eenzaam zijn. De roman 'Buzz Aldrin, waar ben je gebleven' gaat over de eeuwige tweede. Hoofdpersonage Mattias is geboren in de nacht van de eerste maanlanding, op het moment dat Buzz Aldrin na Neil Armstrong een voet op de maan zette. Mattias droomt van een soortgelijk leven: in de schaduw van de anderen.

Maar het magnum opus van Harstad is 'Max, Mischa en het Tet-offensief'. Het boek is tegelijk een roman, een bundel theaterstukken en een beeldend kunstwerk. De 35-jarige theaterregisseur Max Hansen blikt terug op zijn leven. Samen met zijn communistische ouders emigreerde hij ten tijde van de Vietnam-oorlog van Noorwegen naar de VS. Daar ontmoet hij de beeldende kunstenares Mischa en Vietnam-veteraan Owen. Hij wordt meegezogen in de artistieke wereld in New York. Via zijn personages analyseert Harstad de grote wereldgebeurtenissen van de afgelopen vijftig jaar, en de impact die ze vandaag nog hebben. Hij ging voor dit boek tot het uiterste: hij bedacht ook alle toneelstukken van Max Hansen en ontwierp alle kunstwerken van zijn personage Mischa.

De boeken van Johan Harstad verschijnen in het Nederlands bij uitgeverij Podium.

Recensent Alexander Van Caeneghem over Johan Harstad

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram