Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
John Cheever: één van de hoogtepunten in de wereldliteratuur

John Cheever: één van de hoogtepunten in de wereldliteratuurKunst & Cultuur, Boek

Enkele verhalen uit de bundel verschijnen voor het eerst in het Nederlands

Wie?

Hij wordt wel eens de ‘Tsjechov van de suburbs’ genoemd: John Cheever, geboren in 1912 en gestorven aan kanker in 1982 na een leven boordevol drank, getormenteerde toestanden op het seksuele vlak, en niet te vergeten literaire successen. Met romans als The Wapshot Chronicle en Bullet Park wist hij de bewondering van de kritiek en het publiek te verwerven, maar het waren vooral zijn korte verhalen die klassiek geworden zijn.

Wat?

De grote thema's van Cheever: hoe kan een man zich man voelen wanneer al zijn dagen op kantoor telkens weer rotdagen zijn, wat betekent viriliteit in een wereld waarin alle mannen, ongeacht hun leeftijd, in een midlifecrisis verkeren? Hoe is het om vrouw te zijn als ieder feest en elk aperitiefje is bedoeld om heel kortstondig te ontsnappen aan het slavenbestaan van de huissloof die geleefd wordt door haar kinderen en daarbij ook nog eens haar eigenwaarde en aantrekkingskracht moet zien te bewaren? 

Alles wat er voor de personages van Cheever pleegt op te zitten, is de voornoemde gevangenis zo kleurrijk mogelijk in te richten, en zich terug te trekken achter de gordijnen van het zelfbedrog in een door alcohol gevoed optimisme.

Waarom moet u dit lezen?

Treurnis troef in het werk van Cheever, al zorgen de glans van zijn vrijwel perfecte, uiterst doelmatige stijl, maar ook zijn humor, voor de nodige vertroosting. Eén van de niet te betwisten hoogtepunten in de wereldliteratuur.

Praktisch?

'Visoen van de wereld en andere verhalen' van John Cheever is verschenen bij Atlas Contact.

Lees hieronder de volledige recensie van Christophe Vekeman.