Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
John Field - Nocturnes - Elizabeth Joy Roe

John Field - Nocturnes - Elizabeth Joy RoeKlassieke muziek, CD

Uitvoerder: Elizabeth Joy Roe. Label: Decca 478 6972.
Hoes van de Field-cd van Elizabeth Joy Roe.

De Amerikaanse Elizabeth Joy Roe met alle nocturnes van Field

Programma: John Field: Complete nocturnes (18).

In de pianomuziek is een nocturne meestal een kort werkje, met een dromerig, weemoedig, soms zelfs wat dweperig karakter. De geestelijke vader van de nocturne is, een beetje verrassend misschien, een Ier, John Field, die leeft van 1782 tot 1837. Hij componeert een reeks charmante en elegante stukjes voor de piano, en hij noemt ze nocturnes. De opbouw van deze stukjes is bijna altijd dezelfde: de melodische zangerige lijn, expressief of beschouwend, gespeeld door de rechterhand, wordt meestal begeleid door brede akkoorden in de linkerhand. En op deze nieuwe cd vind je alle 18 nocturnes van John Field. Te veel van hetzelfde zou je dan denken, maar dat is toch niet zo. Sommige van deze nocturnes wijken toch wel af van de klassieke opbouw. Nummer 12 heeft bijvoorbeeld een uitgesproken speels karakter, en nummer 16 doet door de talrijke verrassende harmonische en emotionele wendingen meer denken aan een grillige fantasie. Franz Liszt hield trouwens erg van deze stukken, en hij prees de pure expressie, de grote verbeelding en de welluidendheid ervan. Al was het natuurlijk Frédéric Chopin die het genre van de nocturne naar een nog veel hoger niveau zou tillen.

Een jonge Amerikaanse pianiste nam het fijne besluit om deze nocturnes nog eens allemaal op te nemen: Elizabeth Joy Roe. Zij is geboren in Chicago, de stad waar ze in 1997 haar concertdebuut maakt met het Chicago Symphony Orchestra. Zij wordt dan al geprezen voor haar poëtische en spontane pianospel. Haar vorige cd, ook bij Decca, met de pianoconcerto’s van Benjamin Britten en Samuel Barber, kon ook al rekenen op zeer lovende kritieken. En daarvoor maakte ze ook al een opname voor Deutsche Grammophon, Images poétiques, met muziek van o.a. Moessorgski, Smetana en Rachmaninov, en voor het eigen label van Steinway, ook al enkele cd’s met repertoire voor piano vierhandig.

Het is voor het eerst dat je alle nocturnes van John Field op één cd terug kan vinden; deze Decca-cd heeft dan ook een tijdsduur van meer dan 86 minuten! De Ierse pianist John O’Conor nam ze vele jaren geleden, verspreid over twee cd’s, al eens op voor het label Telarc, maar die opnames zijn intussen al enkele decennia oud. Een warm welkom dus voor deze nieuwe uitgave, want Elizabeth Joy Roe speelt deze nocturnes met veel verfijning en poëzie, en ze vat ook uitstekend het wat naïeve, onschuldige karakter van deze stukken.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel