Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jonathan Fournel wint de Koningin Elisabethwedstrijd en de Canvas-Klaraprijs

Jonathan Fournel wint de Koningin Elisabethwedstrijd en de Canvas-KlaraprijsBlijf verwonderd!

De Franse pianist Jonathan Fournel, die op de laatste finale-avond speelde, wint de eerste prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Hij haalt ook de publieksprijs van Klara en Canvas binnen.

Jonathan Fournel

Kenners in de radio- en tv-studio's hadden niets dan superlatieven voor de prestatie van de Franse pianist Jonathan Fournel en ook de jury was die mening toegedaan. Hij wint de eerste prijs in de Koningin Elisabethwedstrijd 2021. De Rus Sergei Redkin is tweede, de Japanner Keigo Mukawa derde, zijn landgenoot Tomoki Sakata vierde, en de Russen Vitaly Starikov en Dmitry Sin zijn respectievelijk vijfde en zede.

In de finale speelde Jonathan Fournel het tweede Concerto voor piano en orkest van Johannes Brahms. Het is de allereerste keer dat dàt concerto wint. Nog meer statistiekjes: het is de derde keer dat een Fransman de pianowedstrijd wint, na Frank Braley in 1991 en Pierre-Alain Volondat in 1983.

Door corona toch anders

Deze piano-editie van de Koningin Elisabethwedstrijd werd vorig jaar uitgesteld wegens corona en verliep nu ook anders dan anders. Er namen 58 pianisten deel aan de eerste ronde en er werden maar 12 halvefinalisten en 6 finalisten toegelaten. Die speelden zonder publiek in de zaal.

Prijzen en bedragen

Wel een troost is dat alle zes finalisten onderscheiden worden, want er zijn ook zes prijzen te verdelen in de Koningin Elisabethwedstrijd. Daar hangen ook centen aan vast, naast de internationale roem. De eerste prijs is 25.000 euro waard, de tweede 20.000 en vervolgens 17.000, 12.500, 10.000 en 8.000 euro. Er is ook een publieksprijs van Klara ter waarde van 2.500 euro.

Meer op VRT NWS

De Koningin Elisabethwedstrijd

Presentatie: Lut Van der Eycken - Nicole van Opstal

Contact: via de reageerknop in de Klara-app

De Koningin Elisabethwedstrijd, de halve finale (10/05 - 15/05) van 19u30 tot 22u00, en de finale (24/05 - 29/05) van 20u00 tot 22u00 via Klara, klara.be en de Klara-app.